A boristen tavernájában alkot

Dávid Attila munka közben

Dávid Attila, a budapesti Dionysos Taverna séfje mesélt nekünk a görög konyháról, a kedvelt mediterrán fűszerekről és ízekről, és arról is, hogy miért szeretjük mi, magyarok Hellász ételeit.

Mikor nyitott a Dionysos Taverna? Minek köszönhető a névválasztás?
1993. december 31-én nyitott az étterem. A bor meghatározó szerepet játszik a görög gasztronómiában, ezért választottuk a boristen nevét.

A görög konyha nagyon sokrétű, tájegységenként változik. Önök melyiket képviselik?
Receptjeink Krétáról származnak, de próbálunk átfogó képet adni a görög kulináriáról. Különböző tájegységekről hívtunk séfeket továbbképzés céljából.

Milyen szakmai elismerésekkel, címekkel, díjakkal büszkélkedik az étterem?
Megkaptuk a hazai gasztronómiai védnöki táblát és a legjobb görög étterem címet is, de számunkra a legnagyobb elismerés a vendégek pozitív visszajelzése, hogy egyre többen és sűrűbben térnek vissza hozzánk.

Szőlőlevélbe tekert finomság

Mennyire népszerű a görög konyha a magyar vendégek körében? Vajon mi ennek az oka?
Úgy vettük észre, hogy egyre népszerűbb. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az egészséges táplálkozást képviseljük, ami Magyarországon egyre elterjedtebb.

Hol tanult meg görög ételeket készíteni? Élt, járt, képezte magát kint Görögországban is?
Több alkalommal tanfolyamokon vettünk részt Görögországban tavernákban, éttermekben és szállodákban.

Melyek a görög ételek legjellemzőbb alapanyagai? Honnan szerzik be ezeket?
Olívaolaj, friss zöldségek, halak, bárányhús. Az alapanyagok nagy részét Görögországból szerezzük be, de például széles halválasztékunk 17 országból származik, egészen Alaszkától Új-Zélandig.

Görög ebéd a Dionysos Tavernában

A görögök étrendje a mediterrán diétát követi, ami köztudott, hogy nagyon egészséges. Valóban olyan egészségesek ezek az ételek?
Igen, hiszen gyakran fogyasztanak olívaolajat, halat, zöldséget és gyümölcsöt, és a jó fajta borokról se feledkezzünk meg.

A fűszerek közül melyeket használják a görögök előszeretettel? Mi ennek az oka?
A három leggyakrabban használt fűszer az oregano, menta és bazsalikom. Nemcsak finom ízük, hanem kedvező élettani hatásaik miatt is népszerűek.

Hangulatos belső tér

Mik számítanak tipikus görög ételnek?
Mousakas, vagyis a cserépedényben sült darált marhahúsos burgonya és padlizsán; a souvlaki, ami nem más, mint fűszerezett pácolt húsok nyersen nyársra húzva, faszén parázson sütve; és a tzatziki, amely görög joghurtból reszelt uborka és fokhagyma hozzáadásával készül.

Az étlapon szereplő fogások közül mi abszolút favorit étel a vendégek körében?
Tzatzikit pitával nagyon sokan rendelnek, de a halételeinket is nagyon kedvelik a vendégek.

Miben tér el a görög étkezési szokása a magyarokétól?
Például a szieszták miatt kései időpontra csúszik a vacsora, de ami a legfontosabb különbség, hogy a görögöknél több étel egyszerre van az asztalon. Nincsenek a fogások élesen elkülönítve.

Elsősorban kiknek ajánlja a görög konyhát?
Mindenkinek, aki szeret jókat enni. Vendégkörünk nagyon színes, a világ minden tájáról érkeznek hozzánk, ami azt jelenti, hogy a görög konyha szerte a világon népszerű.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.