Kárpátia ízexpressz, avagy terítéken a Monarchia – Május 31-én!!!

Igen, jól gondolod, következő vacsoraestünk egy 1913-ban gyártott gyönyörűséges teakfa vasúti kocsiban lesz május 31-én. A helyszín pedig ennek a kultikus vonatnak a „lelőhelye”, a Vasúttörténeti Park. A gőzössel elzakatolunk arra az ízutazásra, melyet Erdély és Délvidék között teszünk meg az Osztrák-Magyar Monarchia hat nagyvárosát érintve.

Az ötlet Martin Imre vendéglősé, aki a Ferdinánd Monarchia Cseh Sörházban már látott minket vendégül izgalmas sörvacsorák keretében. Mivel a Monarchia szerelmese ő, megálmodta a Kárpátia ízexpresszt a Kolozsvár, Budapest, Prága, Bécs, Fiume és Délvidék útvonal mentén. Minden egyes nagyváros legfinomabb fogásait fogja kínálni a rendhagyó vonatozás közben, a menüsor egyszeri és megismételhetetlen. Nem egy kényelmetlen kupékocsiban fogunk zötykölődni, hanem egy igazán elegáns teakfa gyönyörűségben úriasan utazni, ahol az gasztrokaland minden egyes perce mennyei élvezet lesz.

A menü önmagáért beszél! Az ízlelőbimbókat felcsigázandó kolozsvári hideg falatokat kapunk, mely padlizsánkrémet, zakuszkát és friss kovászos kenyeret takar. Mellé egy pohár rétsági könnyű sör dukál. Második megállónk Budapest lesz, tárkonyos, erdei gombákkal fűszerezett szarvasragulevessel, illetve vörös sörrel, hogy még jobban csússzon. Majd Prága következik édesmustárral és káposztával körített morva kolbászkával, no meg egy pofa barna sörrel. A császári város, Bécs háromféle ételt is felvonultat, emberes, kiadós fogásokat, hamisítatlan monarchiabeli ételeket: Beuschel (szalontüdő zsemlegombóccal), Tafelspitz (bécsi tányérhús) és Käse Spätzle (sajtos galuska) kerül a tányérunkra és bendőnkbe egyaránt. Ja, és a sörről se feledkezünk meg, mely erős és világos. Fiume Rigó Jancsival, Délvidék pedig sajtválogatással örvendeztet meg bennünket. Utóbbi két megálló ételeihez inkább jó bor, mint ser illik, éppen ezért kapunk vöröset és fehéret egyaránt.

Még szerencse, hogy az autóval az „étkezőkocsihoz” közel lehet parkolni, így a vacsora végén egyszerűen „kigurulunk” majd a saját járművünkhöz. Az érkezést pedig olyan apró figyelmességek teszik majd fejedelmivé, mint például a vörös szőnyeg a bejáratnál. Martin Imre amellett, hogy ötletgazda, házigazdaként is jelen lesz a rendezvényen. Sőt, Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia történésze is, aki a Monarchia és a sörök nagy szakértője, emellett pedig kellemes és szellemes társalkodó hírében áll. A nagyérdeműnek tehát a programra sem lehet panasza, mindent úgy szerveztünk, hogy jól szórakozzatok és természetesen most se távozzatok üres hassal.

Reméljük, hogy kellően felcsigáztuk az érdeklődésedet, és téged is „ízutazóink” között üdvözölhetünk a „fedélzeten”!

Tudod, a vonat nem vár!:)

Gourmet Hölgyek

A Kárpátia ízexpressz meghívóját pedig itt találod: MONARCHIABELI GASZTROKALAND!!!

 

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.