Változatos görög konyha

Görögország ízei – 2. rész

A görög konyha nemcsak változatos, hanem nagyon egészséges is, hiszen sok más mediterrán országhoz hasonlóan itt is gyakran fogyasztanak olívaolajat, halat, tenger gyümölcseit, zöldségeket és idénygyümölcsöket.

Nem csak a mexikóiak imádják a babot!

Miután a görögök az egészséges táplálkozás hívei, étrendjükben számos hal és tenger gyümölcsei recept is fellelhető, amelyek nemcsak ízletesek, de vitaminokban és ásványi sókban is bővelkednek. A babfélék igen népszerűek és nagyon sok fajtájuk terjedt el. Pl. a kicsi fehér bab, a “fekete szemű” bab, óriás (ló)bab, disznóbab stb., de a csicseriborsó, a lencsefélék, a tökfélék (cukkinik, padlizsán- és uborkafélék) is kedveltek. A hegyi fűfélék (pl. pongyola pitypang virágzás előtti talajközeli zöld levelei), a gabonafélék, a káposztafélék, a paradicsom és a paprika is gyakori alapanyagok.

Gyros, ahogy a görögök szeretik

A nap bármelyik szakában fogyaszthatóak a tojással, spenóttal, hagymával, sajttal töltött piték, ezek is nagyon népszerűek. Nemzeti ételük a Magyarországon is jól ismert gyros, amely pitába töltött bárányhúst jelent zöldségekkel, de csirkés változata is ismert. További népszerű görög ételek a muszaka, a pasticio, a szuvlaki, a bifteki, a szudzukaki, a kokkinisto, a kritharaki, illetve a gigantes plaki.

A szőlő mellett kedvenc gyümölcseik még a füge, a dió, a mandula és a mogyoró, amelyeket süteményeik töltelékeként is előszeretettel használnak. Desszertjeik általában igen édesek, leginkább a török csemegéhez hasonlíthatóak.

Az italok közül legelterjedtebb a bor fogyasztása. Ezek többnyire édes, testes, aromás borok. Leghíresebb a gyantával készített fehérbor, a recína, illetve a telt, vörös mazsolabor, a mavrodáfi. A görög sörök jó minőségű, világos sörök. Étkezés után szinte elmaradhatatlan a kávé, amelynek két változata ismert: az egyik a tourkikos (zaccos feketekávé), a másik a nescafé. Emellett világhírre tett szert az ouzo nevű ánizsos párlat, a borpárlatból és fehérborból készült Metaxa valamint a cípuro nevű törkölypárlat.

Ouzo, vagyis az ánizs lelke

Egy biztos, a görög konyha nagyon változatos és rendkívül egészséges. Talán ez is lehet a magyarázata annak, hogy ma Európában a várható életkor a görögöknél a legmagasabb (a nők esetében 79 év, míg a férfiak esetében 77 év). Az ízletes ételek pedig az egész világon elterjedtek és számos rajongójuk akad, akik nemcsak a görögországi nyaralások alkalmával, hanem egész évben szívesen kóstolgatják a görög finomságokat. Erre március 7-ei vacsoraestünkön neked is lesz lehetőséged: MEGHÍVÓ ITT!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.