Mit és hol együnk Vietnámban?

A vietnámi konyha két nagyon jellegzetes étele a fűszeres marhahúsleves és a tavaszi tekercs. Tökéletesen készítik el ezeket a fogásokat, ezért érdemes Vietnámban is pálcikát ragadnod és megkóstolnod a helyi specialitásokat. A tavaszi tekercset akár otthon is elkészítheted, mert egyszerű étel. Receptjét a cikk végén találod.

Zöldfűszerek

Délkelet-Ázsiában a vietnámi gasztronómia különleges helyet foglal el. Igaz, hogy gyökerei Kínába vezetnek, és számos hasonlóságot mutat Thaiföld, Laosz és Kambodzsa konyhájával, de karakteres, kifinomult ízvilágával sikerült megkülönböztetett egyediségét kialakítania.

A kínai gasztronómiával összevetve Vietnámban nem használják például az édes-savanyú mártásokat, kevesebb olajjal főznek, és jóval több nyers zöldséget használnak. A vietnamiak is fűszeresen étkeznek, de ételeik nem annyira pikánsak, csípősek, mint a közeli Thaiföldön. Az ország változatos klímájának köszönhetően rengetegféle zöldség és gyümölcs megterem, s így a tradicionális konyha is a hozzávalók széles skálájából válogat.

Ami mindenütt egyforma, az a vietnami konyha három fő jellegzetessége: a halszósz (nuoc mam), a friss zöldfűszer (rau thom – menta, koriander, ázsiai bazsalikom és még ezernyi, nálunk nem ismert fűszerféle), s végül a salátalevelekbe vagy rizspapírba csomagolt darált húsok, rákok, szárnyas belsőségek, amelyet különböző szószokba mártogatnak.

Vietnámban hatalmas sláger a Phó leves

Vietnám első számú kedvence a már nálunk is nagyon nagy népszerűségnek örvendő Phó leves. Ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor vietnámi húslevesnek is hívhatjuk, és az ország legautentikusabb ételének számít. Két fő típusa a Phó Gá (csirkehúsleves) és a Phó Bo (marhahúsból főzött) leves, amelyet különböző aromás fűszerekkel (csillagánizzsal, citromfűvel, gyömbérrel) főznek illatosra. A Phó bo tipikus utcai étel, Hanoiból származik, de ma már mindenhol megtalálható.

A százéves, gyömbérrel és más délkelet-ázsiai fűszernövényekkel készült marhahúsleves igencsak aromás, ízgazdag. Az ország déli részén szójacsírát is tesznek bele, de északon ez szentségtörésnek számít. Eredetileg reggeli fogásként fogyasztották, főleg a hideg északon, ma viszont már reggelire, ebédre, illetve vacsorára is lehet készíteni.

A belevaló rizstésztát kézzel gyúrják, és amikor főzni kezdik, nem lehet “régibb” négyórásnál. A gyömbért faszénen meggrillezik, majd a levest a fűszerekkel együtt lassú tűzön, nyolc órán keresztül hagyják fortyogni a faszénen. A vékonyra szeletelt húsokat csak közvetlenül a tálalás előtt dobják bele a levesbe. Friss koriandert, chilipaprikát, lime szeletet, zöldhagymát külön kis tálkában adnak mellé.

A mitikus erőleves csirkével gazdagított változatát Japán 1940-es inváziója idején kezdték el készíteni, akkor ugyanis kevesebb más hús volt az országban. Az étel eredete a mai napig vita tárgya. A tradicionális vietnámi konyhában a marhahús inkább hiánycikk volt, mivel az állatokat főként igavonásra használták.

A vietnami nagyvárosokban rengeteg kifőzdével, Phó étteremmel találkozhatunk, ahol csak ezt a levest készítik a nap 24 órájában. Nem véletlen, hogy a világ legjobb fogásai között tartják számon.

Tavaszi tekercs, ahogyan a vietnámiak szeretik

A másik nagy kedvenc a Phó mellett a tavaszi tekercs vagyis a Nem Ran. A vietnámiak – a kínaiakkal ellentétben, akik búzalisztből készítik a tavaszi tekercsek lapjait – rizslapba töltik a zöldségeket, húst vagy halat, illetve tengeri herkentyűket. A millióféle változata ismert, rizspapíron kívül salátalevélbe (esetleg bétel- vagy mentalevélbe) is lehet tekerni a tölteléket, ami gyakorlatilag nyers, így rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. A darált hús, a rákok és a gombák mellé thai bazsalikom, menta és néhány darab friss zöldség kerül. A tekercset többnyire zöldcitromból, chiliből, halszószból álló egyvelegbe mártogatják, de létezik ánizskapros, osztrigaszószos és chilimogyorós szósz is.

A legtradicionálisabb változatban a következő hozzávalók vannak: garnéla, főtt rizstészta, saláta, szójacsíra, uborka, zöldfűszerek (menta, koriander, ázsiai bazsalikom). Otthon is könnyen elkészíthető, egyszerű fogás. A rizslapokat néhány másodperces meleg vízbe áztatás után kell kiteríteni egy konyharuhára, ami felszívja a fölösleges nedvességet, és a tölteléket ráhelyezve feltekerni. Sütéssel és szósszal együtt fél óra alatt elkészíthető a gyors és olcsó vacsora. Bátran vállalkozhatunk rá itthon is, mert az alapanyagok beszerezhetők.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.