Indiana Jones kristálykoponyája helyett a díszes mexikói koponya, avagy a Calavera titkát szerettük volna kideríteni, természetesen szigorúan gasztroszempontok szerint vizsgáltuk a témát. A „lelet” lelőhelye Újpest városközpont, ízvilága mexikói, design-ja díjnyertes, tequila kínálata pedig fenomenális.
Megpróbálunk kilépni az Iguana árnyékából, hiszen nem csak ez az egyetlen autentikus mexikói étterem ma Budapesten. Felfedezőutunk során Újpestre vetődtünk, ahol tavaly márciusban nyitotta meg kapuit a Calavera étterem. A tér belső kialakítása, színei és hangulata nem csak nekünk tesztszett, szakmai díjjal is jutalmazták, ám minket elsősorban a mexikói ízorgia és chili Kánaán izgatott, no meg a sokféle különleges tequila.
Levessel kezdtük a kóstolást, és ha már Mexikó, akkor mindenféleképpen a nemzeti eledelnek számító kukorica került a mélytányérunkba krémesen, cheddar sajttal és bacon chips-szel. Az étteremvezető ajánlására a tradicionális pozole leves sem maradt ki a sorból, ami egy raguleves hússal, zöldségekkel, fehér kukoricával és avokádóval. A hangzatos név „pocsolyát” jelent, ami valljuk be, nem túl bizalomgerjesztő, de ne a név alapján ítéljünk, inkább kanalazzuk bőszen és élvezzük a finom ízeket!
A chilis bab, vagyis a chili con carne szintén a mexikóiak nagy büszkesége, fekete babbal készítik, cheddar sajttal és tejföllel tálalják, és természetesen a jó öreg chili sem maradhat ki belőle. Ha nem éreznénk elég pikánsnak, a Gabko chili szószok valamelyikével megbolondíthatjuk, és szerintünk érdemes kipróbálni a „nagymarosi erősítőt”, mert isteni. A Gabko szószok ugyanis Nagymarosról származnak, hazánk kincsei, ráadásul nemzetközi mezőnyben is kiemelkedők, még mexikói társaikat is maguk mögé utasították.
Következzenek a tesztelt főételek! Tosdadas, quesadias és burito, mindegyikben közös, hogy ott lapult a tortilla, húsok közül egyikben marha, másikban csirke, melléjük pedig paradicsomos rizs, saláta és avokádókrém érkezett. A mexikói fűszerek és a sok zöldség mindenféle húst nagyon feldobnak, előszeretettel használják a római köményt, ami kellemesen pikáns, sokat dob az összhatáson. A vacsora végén még kétféle desszert illatozott előttünk: fánkrudacskák (churros) fahéjban meghempergetve és csokoládé szósszal, illetve a tortilla bundában sült banán (chimichanga) karamellel. Mindkettő kalóriabomba, azonban annyira csábító, hogy nem lehetett neki ellenállni.
Tequila fronton is informálódtunk, hiszen 50 féle sorakozott a bárban, egyik szebb kivitelben, mint a másik. Nem csak a formavilág volt különleges, az ízek is döbbenetesek, biztos, hogy nem tequilára tippeltünk volna, ha egy vakteszt alkalmával kapjuk a Padre Azul szuper prémium tequilát a poharunkba. Jófajta konyak vagy whiskey előbb az eszünkbe jutott volna, már csak a szín miatt is. A 100 %-ban agávéból készült nedűnek már a koponyával díszített és bőrrel borított üvege se semmi, de beltartalma még annál is ütősebb.
Megtapasztaltuk tehát, hogy mit nyújt a Calavera, és elégedettek voltunk a menü minden egyes elemével, ezért döntöttünk úgy, hogy következő, vagyis évindító vacsoránkat itt rendezzük meg. Vacsoránk díszvendége a Gabko chili szószok készítője lesz!
A fenti ételekből te is kaphatsz ízelítőt, ha ellátogatsz január 26-án mexikói vacsoránkra, ahol az ételeken kívül a vállalkozó szelleműek 5-6 féle különleges tequilát is megkóstolhatnak. Te is legyél részese a mexikói kalandnak, és fedezd fel velünk együtt a díszes koponya, a Calavera rejtélyét!
Az étteremről bővebben: Calavera honlapja!