Parmezános padlizsán

Kovács Judith, az Olivaliget tulajdonosa szívesen próbál ki újabb és újabb recepteket, de van egy, ami nagy kedvencnek számít nála: parmigiana di melanzane alla napoletana – parmezános padlizsán, ahogyan a nápolyiak készítik. Olaszország-szerte ismerik, de ahogyan a nápolyi konyhából az asztalra kerül, az verhetetlen.

Hozzávalók:

Padlizsán a rétegekhez

4 nagyobb padlizsán
30 dkg bivaly mozzarella
70 dkg paradicsomhús (konzerv vagy friss)
2 gerezd fokhagyma
4 levél friss bazsalikom
5 ek olívaolaj
1 pohár napraforgó olaj a sütéshez
2 kanál finom só
2 ek finom liszt

Elkészítése:

  1. Hosszanti irányban fél centiméteres szeletekre vágjuk a padlizsánokat. Sózzuk be a szeleteket, majd helyezzük őket egy tányérra. Tegyünk rájuk egy kb. 2,5 kg súlyt. Egy órát hagyjuk, hogy kiengedje a levét, majd hideg víz alatt gyors mozdulatokkal lemossuk, óvatosan kinyomkodjuk, és papírtörlővel leitatjuk róla a vizet. Lisztben megforgatva az olajban hirtelen rózsaszínre sütjük, majd itatóspapírra szedjük.
  2. Ínycsiklandó finomság

    Az olívaolajon megpároljuk a fokhagymagerezdeket egészben, majd amikor átadták az ízt az olajnak, kidobjuk. Beledobjuk a paradicsomot, és összeforraljuk. A főzés vége előtt beledobjuk a bazsalikomot. Ezzel elkészül a szósz.

  3. A mozzarellát fél centis szeletekre vágjuk.
  4. Most következik az alapanyagok egymásra rétegezése. Egy tűzálló edénybe, mintha lasagnét készítenénk, először egy kis szószt teszünk az edény aljára, majd következik a padlizsánréteg, erre a mozzarella karikák, végül a paradicsomszósz, amit reszelt parmezánnal hintünk meg. Addig rétegezünk, míg el nem fogynak a hozzávalók. Úgy fejezzük be, hogy paradicsomszósz legyen felül, meghintjük reszelt parmezánnal.
  5. 180 fokos sütőben összesütjük, míg a sajt a tetején aranybarna nem lesz.

Jó étvágyat!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.