Másnaposoknak szeretettel!

A szilveszteri kellemes alkoholmámorban senki sem gondol arra, hogy másnap a poklok pokla vár ránk. A szesz nagyon alattomos, először boldoggá tesz, majd romba dönt. A szilveszteri ereszd el a hajamat másnap macskajaj követi. Zsong a fejed, pocsék a kedved, egy falat se megy le a torkodon, émelyegsz, száraz a szád. Forog veled a világ, úgy érzed, hogy itt a vég. Itt az ideje, hogy segítsünk rajtad!

Az édes alattomos

A legalattomosabb piák az édes borok és likőrök. Könnyű kis nyalánkságoknak tűnnek, szinte meg se kottyannak, de másnap alaposan megkínoznak. Magas gyümölcscukor tartalmuknak köszönheted szenvedéseidet. A jó vörösbor kis mennyiségben gyógyszer, nagyobb mennyiségben „nyugtató”. A finom nedű minél jobb évjárat, annál ártalmatlanabb. A rum, vodka és gin igaz, hogy végigégeti torkodat, de még mindig kíméletesebb szervezeteddel, mint a brandy vagy a tequila. A népi bölcsességet is érdemes betartani: sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör. Nem lesz annyira fájdalmas a másnap, ha a nagy ivászat előtt betartod a szeszkazánok alapszabályát: zsírokban és fehérjékben gazdag ételeket eszel. A nehéz ételektől nehezebben szívódik fel az alkohol.

Azt mondják, hogy a nők olyan szívósak, mint a macska, mégis őket viseli meg jobban a másnaposság. A sűrű poharazgatás eredményét háromnegyed óra elteltével fogod érezni, ilyenkor „üt” az alkohol. A rutinos bulizók a töményet vízzel vagy szénsavmentes üdítővel felváltva iszogatják, a szeszt nem keverik szénsavas itallal. Ha teljesen kiütötted magad, de még eszméletednél vagy, igyál meg egy nagy pohár C-vitaminban gazdag gyümölcslevet! A nedű gyorsítja a máj alkohollebontását.

A spárga segíthet!

Hiába ellenkezel, kegyetlenül eljön a másnap. Derűre ború. Mitől leszel egy kicsit jobban? Bizarr, de a hagymás pácolt heringtől, a füstölt haltól, sok ásványvíztől, a szódabikarbónás, citromos limonádétól és a gyömbéres teától. Másnaposság ellen létezik csodamix is: 2 cl Unicum és egy kis tonik elegye remek kijózanító kompozíció, ahogyan a cukor nélküli erős kávé egy kis citromlével is. Háborgó gyomorra gyógyír a borsmenta tea, de a kockacukorra csepegtetett borsmenta illóolaj is segíthet. A váltófürdő felfrissít, a melegre hideg, majd a hidegre meleg víz alaposan kijózanít.

A legfrissebb kutatások szerint pedig a spárga a másnaposság elleni legjobb gyógyszer. Azt már korábban kiderítették, hogy remek nemi vágyat növelő szer, ám emellett a poharazgatás utáni rosszullétben is hathatós segítség. A zöldségben olyan kémiai anyagokat találtak a kutatók, amelyek megvédik a májat a mérgezésektől. A spárgában található ásványi anyagok és aminosavak pótolni tudják szervezetünkben azokat a hasznos anyagokat, amelyeket az alkohol miatt elveszítettünk, így kiküszöbölhető a fejfájás. Dél-koreai kutatók szerint azonban nemcsak a friss rügyeket kellene elfogyasztanunk, hanem a spárga leveleit is.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.