Varázslatos Vietnám menübe sűrítve

A Csillagánizs sava-borsa

Szerintünk nemcsak mi, hanem vendégeink is nagy izgalommal várták, hogy milyen ízekkel fognak találkozni a vietnámi vacsoránkon, de azt est után szerencsére mindenki kellemes élményekkel gazdagodva sétált ki a Csillagánizsból.

Az ételek sava-borsa a fűszer, ezt eddig is tudtuk, de ha nem talájuk el a harmóniát, akkor igencsak kiábrándító lesz a végeredmény. A vietnámi konyha viszont a harmónián alapul, és ezt a törekvését vacsoránkon meg is tapasztalhattuk. Különleges ízek tették izgalmassá a tányérunkra kerülő ételeket, és minden egyes falat maximálisan kielégítette az egzotikum iránti vágyunkat. A vietnámi gasztronómia nem olyan, mint a kínai – amit pedig imádok, szóval elfogult vagyok vele szemben -, hanem sokkal meggyőzőbb, mert az ízlelőbimbóinkat teljesen másképpen izgatja, mint a már jól ismert távol-keleti ízek. És ez benne a csodás, pontosabban varázslatos!

Tavaszi tekercs és csirkesaláta

Vietnám nyolcezer kilométerre van Magyarországtól, 83 millióan lakják az S-alakban a tengerpart mentén kanyargó Indokína gyöngyszemét. Legkeskenyebb részén mindössze negyven kilométer széles, mesés hegyekkel és homokos tengerparttal egyaránt megáldott, változatos klímájának köszönhetően rengeteg féle zöldség és gyümölcs megterem arrafelé. Az északi és déli területek konyhája különbözik egymástól, míg északon az édes és savanyú íz inkább a jellemző, addig délen a csípős némi kókusztejjel tompítva. Amit viszont mindenhol esznek, a nagy sláger, a pho leves. Ez amolyan vietnámi lélekmelegítő jó sok gyömbérrel és délkelet-ázsiai fűszernövénnyel, rizstésztával és vékonyra szeletelt marhahússal. Mivel nagyon laktató étel, ezért nem szerepelt a menüsorunkban, hiszen célunk most is az volt, hogy minél többféle finomságot kóstoljunk meg. A mi levesünk halból készült.

Vietnámi halleves

Ám amíg a levesig eljutottunk, tányérunkba és poharunkba is kerültek igazi vietnámi specialitások. A welcome drink rizspálinka volt, ahogyan a vietnámiak szeretik, majd a két előétel egyszerre érkezett. Az egyik a tavaszi tekercs volt, de nem sertéshússal töltve és nem búzaliszt tésztával, mint Kínában, hanem csirkével és rizstésztával. A sült rolók habkönnyűek voltak, kellemesen fűszeresek. A babcsíra saláta pedig egyenesen behízelegte magát, hiszen tökéletes volt az első falattól az utolsóig. Éppen annyira csípett, amennyire kellett, amennyire egy egzotikus ízekre éhes vendég kívánja. Ezek után kíváncsian vártuk a vietnámi halászlevet. Legnagyobb döbbenetünkre nem volt jellegzetes hal illata és íze sem, pedig pontyból és harcsából készült. Selymes volt és jóleső, friss és üdítő. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk.

Tálkában a harmónia

A következő fogás sokak kedvence lett, mert minden egyes rétege újabb és újabb ízélményt kínált. A tálka alján illatos fűszerzöldségek lapultak, mint a csónakkoriander, középen a rizstészta, legfelül a halszósszal pácolt, kemencében sült sertéscomb érmék terültek el. Ha az evőpálcikánkat átfurtuk mindhárom rétegen, egy különleges íztornyot szippanthattunk be, ami egyszerre volt édes és csípős, illatozva töltötte be a szánkat. Az étterem a következő fogásra különösen büszke: chilis-kapros harcsalepény jázminrizzsel és zöldségekkel. A zöldségekben ott zöldelt a koriander, a vietnámi konyha egyik kedvelt fűszere, amit senki sem bánt, mert imádnivaló. A főétel lényege a halpogácsa volt, amiben az édeskés kaporral tökéletes párost alkotott a chili. A rizskupac tetején pedig pirított mogyoró és szezámmag díszelgett, amik nemcsak szépek voltak, hanem finomak is. A háború idején a mogyorós rizs magas energiatartalma miatt életeket mentett. A zárszó egy érdekes desszert volt, kókusztejben megfőzött csemegekukorica reszelék, a pohár alján tápióka gyöngyökkel. A tápióka a vietnámi zselatin, besűrti az ételeket, a desszertünkben viszont apró golyócskákká összállva fürdött.:)

Ismét hosszú és tartalmas, igazi slow food vacsoránk volt, tökéletes ételekkel és vendégekkel. Mindez azonban nem sikerülhetett volna ilyen jól, ha nem találjuk meg a Csillagánizs Vietnámi Bisztrót, ahol anya és fia együtt, szívvel-lékelle főznek, és olyan ételeket készítenek, mintha Vietnámban ülnénk be egy étterembe. Eredeti alapanyagokból, autentikusan, vietnámi szájíz szerint, nem elbutítva, európai ízlésre szabva. Ha te is meg szeretnéd ismerni a varázslatos Vietnámot, akkor Budapesten, a Veres Pálné utcában megteheted.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.