Tippek a karácsonyi rosszullét megelőzésére

Egy-egy ünnep mindig jó lehetőség arra, hogy a család együtt egyen-igyon. Ilyenkor hajlamosak vagyunk túlzásba esni, még akkor is szedni a finomságokból, amikor már csak a szemünk kívánja. Önuralmat gyakorolni ugyan nehéz, de nem lehetetlen, főleg akkor fog sikerülni, hogyha arra gondolunk, többnapos hasfájástól kíméljük meg magunkat odafigyelésünkkel.

Brit dietetikusok szerint az emberek átlagosan 2 kg-ot szednek fel az adventi időszakban. A karácsony előtti négy hét bizony nem egy diétás időszak, de a következő néhány tipp segítségével elkerülheted a leggyakoribb hibákat.

 • Saláta is kerüljön a tányérra!

  Ne együnk csak azért, mert előttünk van az étel. Figyeljük a testünk jelzéseit: ha már csak a „szemünk kívánja”, jobb, ha felállunk. Az agynak legalább 15 percre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza a jóllakottság érzését, tehát ha várunk egy kicsit, lehet, hogy már nem is érezzük az evési vágyat.

 • Inkább többször vegyünk kisebb adagokat a tányérunkra, mint egyszer sokat!
 • Lassan együnk, élvezzük az ízeket!
 • Mindig legyen a tányérunkon zöldség is, így könnyebben megemésztjük a többi táplálékot, és hamarabb jóllakunk.
 • A karácsonyi édességeket készítsük egészségesebben. Cukor helyett használjunk mézet vagy nyírfacukrot, a finomlisztet pedig lecserélhetjük teljes kiőrlésű vagy zabpehely lisztre. A sütiket készítsük sok gyümölccsel és magokkal, inkább a töltelék legyen hangsúlyos, ne a tészta.
 • Jó program a korizás

  Vigyázzunk az alkohollal! Magában az alkoholos italokban is rengeteg a kalória, de még rosszabb hír, hogy csökkenti a vércukor szintet, így éhségérzetet okoz, megnöveli az étvágyat. Sör helyett válasszunk inkább száraz bort, és a röviditalokkal is óvatosan bánjunk.

 • A karácsony és szilveszter közötti szünetben remek programok vannak aktív pihenésre is, hogy tisztuljon és felfrissüljön a szervezetünk. Tehetünk nagy családi sétákat, elmehetünk korcsolyázni vagy futni a közeli hegyekbe. A fürdők és uszodák is nyitva vannak ilyenkor, egy szaunázás vagy gőzfürdő is kikapcsolódást nyújt. A hógolyózásról se feledkezzünk meg!

 

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.