Nedeljkovic Dusanka divatot teremtett Budapesten, de nem csak azért, mert éttermét Vogue-nak hívják. Az úszó étterem ugyanis finom konyhájáról híres, méghozzá szerb grill ételeiről, amit a magyarok is nagyon szeretnek. Április 25-ei vacsoraestünk ennek a gourmet hajónak a fedélzetén lesz.
1. Mióta él Magyarországon? Milyen céllal érkezett hozzánk?
Én Budapesten születtem, őseim 1690-ben érkeztek az Osztrák-Magyar Monarchia területére, valószínűleg Kosovóból a törökök elől menekültek. Férjem Szerbiában született, kb. 20 éve él Magyarországon és megtanult magyarul. Én Magyarországon születtem, szerb nemzetiségű családban, ahol a hagyományokat és a nyelvet egyaránt ápoltuk/ápoljuk. Szerb irodalom és nyelv szakon végeztem az ELTE-én. Szerb az anyanyelvem, mellette a magyart is anyanyelvi szinten beszélem.
2. Mikor nyitott meg az éttermük?
A Vogue hajó eredetileg egy sóderszállító uszály volt, amelyet még Szerbiában alakítottak kávézóvá, majd az 1990-es évek elején átköltözött Magyarországra, és az elmúlt húsz év alatt vált olyanná, amilyennek ma ismerjük. Hangulatos étterem a Dunán, szép panorámával és ízletes konyhával.
3. Miért éppen egy hajót választottak helyszínül?
Egy régi álom vált valóra, amikor sikerült megvásárolni egy uszályt és azt folyamatosan építgetve-szépítgetve étteremmé alakítani.
4. Mennyire sikerül a szerb konyhát bemutatni itt, Magyarországon?
Éttermünk ma nem kimondottan “szerb étterem”. Kínálatunkban természetesen szerepelnek a kedvelt szerb grill ételek, azonban a nemzetközi és magyar konyha remekei is fellelhetőek étlapunkon.
5. Mennyire ismerik a magyarok a szerb gasztronómiát, és mennyire népszerűek a szerb ételek?
Magyarországon a szerb ételek nagyon kedveltek. A csevapcsicsa, pljeskavica, razsnyityi húsételeket visszatérő vendégeink előszeretettel fogyasztják.
6. Melyek azok a különleges alapanyagok, amelyeket feltétlenül Szerbiából kell beszerezniük?
Ugyan több élelmiszergyártó nagyvállalat is megkísérelte a tradicionális paprikakrém, azaz ajvar elkészítését, azonban igazán jó minőségű ajvart Szerbiában és Macedóniában lehet beszerezni. Természetesen a házilag készült terméket preferáljuk.
7. Melyek a legismertebb, legnépszerűbb szerb ételek?
Szerbiában a nap egy tápláló reggelivel kezdődik pl. egy túrós vagy húsos burek formájában a sarki pékségben. A faszénen grillezett húsok mellett a házi koszt is nagyon népszerű. (Szerbiában a töltött káposzta, azaz sarma legalább annyira nemzeti eledel, amennyire a magyaroknak Magyarországon). A savanyú káposztát fogyasztják salátaként, főzve, sütve és savanyúságként is. Dél-Szerbiában terem az igazán jó minőségű piros húsú paprika, amelyből az ajvar mellett a sült paprika is készül. Szilveszterkor malacot, húsvétkor bárányt húznak nyársra, amelynek húsát nagy élvezettel fogyasztják. Az desszertek többsége (mint egyes főételek is) török eredetű és rendkívül édes, ilyenek pl. a baklava, tufahije, halva.
8. Milyen italokat fogyasztanak előszeretettel a szerbek?
Az étkezés végén szolgálják fel az ún. török kávét, amely Szerbia területén igen közkedvelt. A nemzeti italok között szerepel többféle rakija, azaz pálinka: sljivovica (szilva), loza (szőlő), dunja (birs). Elsősorban a Vajdaságban és Belgrád környékén található pincészeteknek köszönhetően nagyon jó minőségű borral is büszkélkedik Szerbia. A sörgyártás is nagy tradícióval rendelkezik, legnépszerűbb sör a Jelen pivo.
9. Melyek a leggyakrabban használt fűszerek?
A fűszerek többsége egyezik a magyar konyhában használatos fűszerekkel. A fűszerpaprikát azonban kevésbé használják. A rozmaringot és tárkonyt viszont bátran.
10. Mennyire sikerül megismertetni a szerb kultúrát Magyarországon? Vannak- e olyan kulturális programok, melyek a két ország kapcsolatát elmélyítik?
Magyarországon a szerbek a XIII. században jelentek meg, a XVII. század végétől pedig jelentősebb számban telepedtek le itt. A szerb kultúra meglehetősen ismert: elsősorban a szerb népzene, néptánc az, ami népszerű. Budapesten működik Magyarország egyetlen szerb tanítási nyelvű “Nikola Tesla” Óvodája, Általános Iskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma, a Nagymező utcában van a Magyarországi Szerb Színház, létezik még “Tabán” Szerb Néptánc Egyesület és az SNN – Szerb Újság is.