A dunai étteremhajós, aki szerbnek született

Étterem a vizen

Nedeljkovic Dusanka divatot teremtett Budapesten, de nem csak azért, mert éttermét Vogue-nak hívják. Az úszó étterem ugyanis finom konyhájáról híres, méghozzá szerb grill ételeiről, amit a magyarok is nagyon szeretnek. Április 25-ei vacsoraestünk ennek a gourmet hajónak a fedélzetén lesz.

1. Mióta él Magyarországon? Milyen céllal érkezett hozzánk?
Én Budapesten születtem, őseim 1690-ben érkeztek az Osztrák-Magyar Monarchia területére, valószínűleg Kosovóból a törökök elől menekültek. Férjem Szerbiában született, kb. 20 éve él Magyarországon és megtanult magyarul. Én Magyarországon születtem, szerb nemzetiségű családban, ahol a hagyományokat és a nyelvet egyaránt ápoltuk/ápoljuk. Szerb irodalom és nyelv szakon végeztem az ELTE-én. Szerb az anyanyelvem, mellette a magyart is anyanyelvi szinten beszélem.

2. Mikor nyitott meg az éttermük?
A Vogue hajó eredetileg egy sóderszállító uszály volt, amelyet még Szerbiában alakítottak kávézóvá, majd az 1990-es évek elején átköltözött Magyarországra, és az elmúlt húsz év alatt vált olyanná, amilyennek ma ismerjük. Hangulatos étterem a Dunán, szép panorámával és ízletes konyhával.

Nemcsak szép, hanem finom is!

3. Miért éppen egy hajót választottak helyszínül?
Egy régi álom vált valóra, amikor sikerült megvásárolni egy uszályt és azt folyamatosan építgetve-szépítgetve étteremmé alakítani.

4. Mennyire sikerül a szerb konyhát bemutatni itt, Magyarországon?
Éttermünk ma nem kimondottan “szerb étterem”. Kínálatunkban természetesen szerepelnek a kedvelt szerb grill ételek, azonban a nemzetközi és magyar konyha remekei is fellelhetőek étlapunkon.

5. Mennyire ismerik a magyarok a szerb gasztronómiát, és mennyire népszerűek a szerb ételek?
Magyarországon a szerb ételek nagyon kedveltek. A csevapcsicsa, pljeskavica, razsnyityi húsételeket visszatérő vendégeink előszeretettel fogyasztják.

6. Melyek azok a különleges alapanyagok, amelyeket feltétlenül Szerbiából kell beszerezniük?
Ugyan több élelmiszergyártó nagyvállalat is megkísérelte a tradicionális paprikakrém, azaz ajvar elkészítését, azonban igazán jó minőségű ajvart Szerbiában és Macedóniában lehet beszerezni. Természetesen a házilag készült terméket preferáljuk.

Egy nagy tányér finom leves

7. Melyek a legismertebb, legnépszerűbb szerb ételek?
Szerbiában a nap egy tápláló reggelivel kezdődik pl. egy túrós vagy húsos burek formájában a sarki pékségben. A faszénen grillezett húsok mellett a házi koszt is nagyon népszerű. (Szerbiában a töltött káposzta, azaz sarma legalább annyira nemzeti eledel, amennyire a magyaroknak Magyarországon). A savanyú káposztát fogyasztják salátaként, főzve, sütve és savanyúságként is. Dél-Szerbiában terem az igazán jó minőségű piros húsú paprika, amelyből az ajvar mellett a sült paprika is készül. Szilveszterkor malacot, húsvétkor bárányt húznak nyársra, amelynek húsát nagy élvezettel fogyasztják. Az desszertek többsége (mint egyes főételek is) török eredetű és rendkívül édes, ilyenek pl. a baklava, tufahije, halva.

8. Milyen italokat fogyasztanak előszeretettel a szerbek?
Az étkezés végén szolgálják fel az ún. török kávét, amely Szerbia területén igen közkedvelt. A nemzeti italok között szerepel többféle rakija, azaz pálinka: sljivovica (szilva), loza (szőlő), dunja (birs). Elsősorban a Vajdaságban és Belgrád környékén található pincészeteknek köszönhetően nagyon jó minőségű borral is büszkélkedik Szerbia. A sörgyártás is nagy tradícióval rendelkezik, legnépszerűbb sör a Jelen pivo.

A teraszról csodás a panoráma

9. Melyek a leggyakrabban használt fűszerek?
A fűszerek többsége egyezik a magyar konyhában használatos fűszerekkel. A fűszerpaprikát azonban kevésbé használják. A rozmaringot és tárkonyt viszont bátran.

10. Mennyire sikerül megismertetni a szerb kultúrát Magyarországon? Vannak- e olyan kulturális programok, melyek a két ország kapcsolatát elmélyítik?
Magyarországon a szerbek a XIII. században jelentek meg, a XVII. század végétől pedig jelentősebb számban telepedtek le itt. A szerb kultúra meglehetősen ismert: elsősorban a szerb népzene, néptánc az, ami népszerű. Budapesten működik Magyarország egyetlen szerb tanítási nyelvű “Nikola Tesla” Óvodája, Általános Iskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma, a Nagymező utcában van a Magyarországi Szerb Színház, létezik még “Tabán” Szerb Néptánc Egyesület és az SNN – Szerb Újság is.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.