Vacsora oroszosan

Az orosz gasztronómiát már régóta be szerettük volna mutatni vendégeinknek, és hosszas keresgélés után meg is találtuk azt az éttermet, ahol igazán kedvünkre való orosz vacsorát szolgáltak fel.

Orosz saláta trió

November 6-ai orosz vacsoraestünk több szempontból is különleges volt. Elfogadta meghívásunkat az egykori moszkvai nagykövet, Gilyán György és felesége, akik sok érdekességet meséltek nemcsak magáról a gasztronómiáról, hanem a nagyvárosi orosz hétköznapokról, ahogyan egy diplomata átélte és látta. Ezen kívül az étterem tulajdonosa, Singer Viktor is emelte az est fényét, hiszen azon kívül, hogy lefőzetett nekünk egy minden falatában autentikus orosz menüt, ő is sztorizott életének moszkvai éveiről. Ráadásul vendégeink közül is többen megfordultak Oroszországban, így történetekből most sem volt hiány.

Már a meghívó kiküldésekor kiderült, hogy hatalmas az érdeklődés az orosz konyha iránt, ezért még egy alkalommal, november 13-án is lehetőségük lesz az érdeklődőknek megkóstolni azt a sok finomságot, amelyben tegnap részünk volt. Úgy vettük észre, hogy az orosz ízek sokak számára ismeretlenek, éppen ezért különlegesek és érdekesek. Két dolog azonban mindenkinek eszébe jutott a témáról, a vodka és a kaviár. Az orosz lélekmelegítő természetesen a vacsoráról sem hiányzott, sőt jó orosz szokás szerint az est folyamán voltak olyanok, akik többször is koccintottak ezzel a „tüzes vízzel”.

Bakó Marika mesél nekünk

Rögtön háromféle előéttellel kezdtük a lakomát, gomba-, cékla- és hússsaláta került a tányérunkra, no meg egy adagnyi libatepertő, ha már a Fülemüle étteremben voltunk, mely remek zsidó ételeket kínál, amikor éppen nem az orosz estünkre főznek.:) Az orosz konyhára az előételek sokasága jellemző, imádnak falatozni mindenféle jóból, legfőképpen ami természetes vizeikben és erdőikben megterem vagy él. Így az erdei gombák elmaradhatatlanok, akárcsak a halikra, vagyis a kaviár. A cékla szintén nagy kedvenc, levesek alapanyaga, de a dióval fűszerezett salátából sem hiányozhat. Az orosz hússalátát azt hiszem, senkiek sem kell bemutatni, tartalmas és majonézes, ahogyan kell.

A vacsorán Bakó Marika, mint házias nagykövet feleség elárulta, hogy az egyes fogások hogyan készülnek, vagy ő hogyan készítette, amikor Moszkvában éltek. A „zsülien” is egyfajta előétel, picike füles fémtálkában kínálják, fehér mártással, gombával, csirkehússal és sok sajttal késztik, Marika azonban a füstölt húsos verziót részesítette előnyben, amikor vendégeinek főzött, mert az egy kicsit pikánsabb, különlegesebb. Orosz nemzeti levest, szoljankát is nem egyszer készített, ami egy hálás feladat, hiszen minél többféle zöldség és hús van benne, annál finomabb, ezért kétszer ugyanazt a szoljankát nem lehet reprodukálni, talán érdekessége pont ebben lakozik.

Pelmenyi

A pelmenyi, vagyis az orosz barátfüle vagy ravioli szintén gyakori étel, hiszen a hússal töltött tésztabatyuk egy kis vajjal, esetleg ecettel meglocsolva, tejföllel nyakon öntve ízletes egytálételnek számítanak. Az oroszok szeretik a tésztákat, gabonából készült kásákat, sőt mi több a palacsintát is. Utóbbiból van sós és édes verzió is, a sóshoz például remekül illik a kaviár, az édeset pedig legtöbbször lekvárral kenik meg. Az erdő mélye finom bogyós gyümölcsöket rejt, a belőlük készült lekvár pedig nemcsak palacsintatölteléknek isteni, hanem teába édesítőnek is.

A saslik a pelmenyi mellett a másik főételünk volt, szűzpecsenyéből, hagymával, szalonnával, savanyú uborkával. A húsnak ez a fajta elkészítési módja minden pusztai eredetű népnél létezik, tehát titpikusan nem csak orosz, ennek ellenére örömmel fogyasztottuk el. Desszertnek túrós lepénykét kaptunk, ami szirnyiki névre hallgat. A tészta légies volt, kinézetre leginkább az amerikai palacsintára hasonlított, édes tejföllel volt meglocsolva. A helyiek nagyon szeretik a túros édességeket, még annál is jobban a krémes süteményeket, gondoljunk csak az orosz krémtortára. Az ételsorból egyértelműen kiderült, hogyha orosz konyha, akkor nem csak a kijevi csirke vagy a stroganoff bélszín jöhet szóba. Ezeknél vannak sokkal érdekesebb fogások, amiket érdemes kipróbálni. Ha neked is lenne kedved egy kóstolóhoz, még jelentkezhetsz november 13-ai orosz vacsoraestünkre, hol a fent említett ízkalandot megismételjük.

Az est meghívójáért KLIKK IDE!

Jelentkezni az office@gourmetguides.hu e-mail címen tudsz.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.