Szeretni bolondulásig, enni kifulladásig!

A thai konyha nem a nehéz ételeiről híres, ám van az a mennyiség tésztából, rizsből és levesből, ami bőven elegendő még a legéhesebb férfiembernek is. Ezen a vacsoránkon se maradt gyomor éhesen, szem szárazon, utóbbi a jó hangulattól természetesen.

Jack akcióban

Tudjuk, hogy szeretni bolondulásig érdemes, enni viszont egészen addig kell, amíg elillan az éhség és átveszi a helyét a jóllakottság. Thai vacsoránkon kilenc étel várt arra, hogy a közel 60 vendégünk megkóstolja, majd hümmögve azt mondja, méééééég, mert ez annyira jó. Aki azzal a céllal jött el a thai vacsoránkra, hogy elmélyüljön ennek a konyhának a rejtelmeiben, az szerintem maximálisan azt kapta, amire vágyott: autentikus ízeket, érdekes kulináris infókat és kedvezménykártyát, hogy máskor is megismételhesse az ízkalandozást.

A Buddha Original étterem volt a helyszínünk, lelkes házigazdánk pedig az étterem vezetője, Gönczi Tamás, aki annyira felvette a thai szakácsokkal a tempót, hogy a saját nyelvükön kommunikált velük. A konyhafőnök maga Jack Sparrow volt, egyfolytában a wokokkal zsonglőrködött és irányította kis csapatát, akik megállás nélkül készítették nekünk a finomabbnál-finomabb fogásokat. A kapitány az est elejétől a végéig mosolygott, viccelődött és szervírozta az étkeket, teljesítménye után még azt is elhittük neki, hogy a Karib-tenger kalózai között is megállná a helyét derekasan.

Leves kókusztejjel és zöldségekkel

A bevezető után azonban rátérnék az est fénypontjára, vagyis a menüsorunkra, mert az ételek voltak azok, amelyek igazán „meséltek” a thai konyháról, fűszerekről és főzéstechnikáról. Bár az első étel nem annyira tipikusan thai volt, ám mivel Jack kedvence a mentaszósz, kötelező elem, ami ellen nem is tiltakoztunk, „nagy duzzogva” megettük a salátával. A zöldséges tekercs édes chili szósszal szintén előétel, könnyű és ropogós, a szósz pedig szerintem frenetikus, mindenkinek csak ajánlani tudom. A thai konyha chili nélkül elképzelhetetlen, mondhatjuk, hogy chili nagyhatalom a felhasználás terén.

A két leves következett ezután, az egyik fűszerességét a kókusztej szelídítette meg, a másik karakterét a chili adta. A Pad thai talán már Magyarországon is slágerétel, a thai konyha egyik legismertebb fogása. Tipikus street food, tészta, zöldségek és húsfélék elegye, friss, gőzölgő, ízes, fűszeres, sokak nagy kedvence. Thaiföld másik jellegzetes élelmiszere a chili mellett a rizs, jelenleg a világon ők állnak a rizsexportőrök élén. Nem véletlenül kaptuk a csirkét kókusztejjel és jázmin rizzsel, illetve a marhát brokkolival és sült rizzsel.

Banán rizstésztában

Tudjuk, hogy a desszertnek mindig van hely, bármennyire is jóllaktunk. Ez most is így volt, annak ellenére, hogy az édes rizs mangóval és a banán rizstésztában nem éppen könnyű édesség. A thai emberek általában gyümölcsöt esznek desszert gyanánt, de a rizsimádatukat azért a zárófogásnál sem tudják meghazudtolni. Néhányan ugyan megküzdöttek a desszerttel, de eleget tettek a kihívásnak, megoldották a feladatot, így teljes lett az ízélmény, az elejétől a végéig végig ettek mindent. A jövőben is tartsátok meg ezt a jó szokásotokat, és egyetek, nevessetek, szórakozzatok és szeressétek az ízkülönlegességeket következő vacsoráinkon is!

Február 24-én, pénteken Csehországba, a finom sörök hazájába utazunk az ízek szárnyán.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.