Mexikó Újpesten

Indiana Jones kristálykoponyája helyett a díszes mexikói koponya, avagy a Calavera titkát szerettük volna kideríteni, természetesen szigorúan gasztroszempontok szerint vizsgáltuk a témát. A „lelet” lelőhelye Újpest városközpont, ízvilága mexikói, design-ja díjnyertes, tequila kínálata pedig fenomenális.

Kukorica és “pocsolya” leves

Megpróbálunk kilépni az Iguana árnyékából, hiszen nem csak ez az egyetlen autentikus mexikói étterem ma Budapesten. Felfedezőutunk során Újpestre vetődtünk, ahol tavaly márciusban nyitotta meg kapuit a Calavera étterem. A tér belső kialakítása, színei és hangulata nem csak nekünk tesztszett, szakmai díjjal is jutalmazták, ám minket elsősorban a mexikói ízorgia és chili Kánaán izgatott, no meg a sokféle különleges tequila.

Levessel kezdtük a kóstolást, és ha már Mexikó, akkor mindenféleképpen a nemzeti eledelnek számító kukorica került a mélytányérunkba krémesen, cheddar sajttal és bacon chips-szel. Az étteremvezető ajánlására a tradicionális pozole leves sem maradt ki a sorból, ami egy raguleves hússal, zöldségekkel, fehér kukoricával és avokádóval. A hangzatos név „pocsolyát” jelent, ami valljuk be, nem túl bizalomgerjesztő, de ne a név alapján ítéljünk, inkább kanalazzuk bőszen és élvezzük a finom ízeket!

Chilis bab

A chilis bab, vagyis a chili con carne szintén a mexikóiak nagy büszkesége, fekete babbal készítik, cheddar sajttal és tejföllel tálalják, és természetesen a jó öreg chili sem maradhat ki belőle. Ha nem éreznénk elég pikánsnak, a Gabko chili szószok valamelyikével megbolondíthatjuk, és szerintünk érdemes kipróbálni a „nagymarosi erősítőt”, mert isteni. A Gabko szószok ugyanis Nagymarosról származnak, hazánk kincsei, ráadásul nemzetközi mezőnyben is kiemelkedők, még mexikói társaikat is maguk mögé utasították.

Következzenek a tesztelt főételek! Tosdadas, quesadias és burito, mindegyikben közös, hogy ott lapult a tortilla, húsok közül egyikben marha, másikban csirke, melléjük pedig paradicsomos rizs, saláta és avokádókrém érkezett. A mexikói fűszerek és a sok zöldség mindenféle húst nagyon feldobnak, előszeretettel használják a római köményt, ami kellemesen pikáns, sokat dob az összhatáson. A vacsora végén még kétféle desszert illatozott előttünk: fánkrudacskák (churros) fahéjban meghempergetve és csokoládé szósszal, illetve a tortilla bundában sült banán (chimichanga) karamellel. Mindkettő kalóriabomba, azonban annyira csábító, hogy nem lehetett neki ellenállni.

Szuper prémium tequila

Tequila fronton is informálódtunk, hiszen 50 féle sorakozott a bárban, egyik szebb kivitelben, mint a másik. Nem csak a formavilág volt különleges, az ízek is döbbenetesek, biztos, hogy nem tequilára tippeltünk volna, ha egy vakteszt alkalmával kapjuk a Padre Azul szuper prémium tequilát a poharunkba. Jófajta konyak vagy whiskey előbb az eszünkbe jutott volna, már csak a szín miatt is. A 100 %-ban agávéból készült nedűnek már a koponyával díszített és bőrrel borított üvege se semmi, de beltartalma még annál is ütősebb.

Megtapasztaltuk tehát, hogy mit nyújt a Calavera, és elégedettek voltunk a menü minden egyes elemével, ezért döntöttünk úgy, hogy következő, vagyis évindító vacsoránkat itt rendezzük meg. Vacsoránk díszvendége a Gabko chili szószok készítője lesz!

A fenti ételekből te is kaphatsz ízelítőt, ha ellátogatsz január 26-án mexikói vacsoránkra, ahol az ételeken kívül a vállalkozó szelleműek 5-6 féle különleges tequilát is megkóstolhatnak. Te is legyél részese a mexikói kalandnak, és fedezd fel velünk együtt a díszes koponya, a Calavera rejtélyét!

MEXIKÓI VACSORAEST MEGHÍVÓ!!!

Az étteremről bővebben: Calavera honlapja!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.