Borsor csokikóstoláshoz

A Villa Tolnay nyolc remek borát tesszük próbára december 12-én, és megnézzük, hogy milyen párost alkotnak minőségi kézműves csokikkal és bonbonokkal, amelyeket a Csokoládia prezentál. Itt és most magáról a borsorról találsz rövid leírásokat, véleményeket.

1. Zöldveltelini Tavasz 2011

Árérték-bajnok badacsonyi, csobánci borok az utóbbi évek egyik legtöbbet fejlődött pincéjétől (kalaplengetés Nagy Lászlónak). Ennél jobb, frissítő, belövőbor nem sok akad.

Nem volt fában. Visszafogott, olajos magos, száraz szénás jegyek orrban, mégis a végtelen (osztrákos) tisztaság az, ami szembetűnik. Ízben kerekség, jóleső zamat, frissítően virgonc savak, nagyon jó inni. Precíz. Végén pici sósság érezhető benne, és mintha Wachau is közelebb lenne, mint a térképen.

Szépen koncentrált, könnyed fehérbor. A kortyban a frissesség, üdeség és gyümölcsös aromák jelentik az első benyomást.

2. Rajnai Rizling Tavasz 2012

Tiszta, zöldessárga szín, nagyon szép, áradó, intenzív illat, zöldalma, érett egres. Ízes bor: finom savú, lédús zöldalmával és enyhe édességgel a kortyban. Szép tétel, reduktív iskolázás.

Frissesség érződik a bor illatából, az első szippantáskor mind a virágok, mind a pörkölési jegyek fiatalos tónusúak, majd ahogy levegőt kap a bor, a hordós illatok megőrzése mellett egyre erőteljesebbé válik benne a körte és más világos húsú gyümölcsök jelenléte. A közepes testbe belesimul az arányos sav és alkohol, az összkép így kerekké formálódik. Az aromatika egyelőre visszafogott, grépfrútból, virágokból, őszibarackból épül fel, a további palackos érleléstől ennek kinyílását várjuk.

3. Chardonnay 2011

Különlegesség. Elegancia, erő, szerkezet. Vibráló, játékosan rohangáló, komplex savak.

A Csobánc szoknyáján termett, érett szőlő hordóban, beoltva erjedt, majd finomseprőn kevergetve, 225 literes amerikai tölgy és 700 literes osztrák Stockinger hordókban érett 7 hónapon át. Gazdag, finoman vaníliás, hordós illat, széles, és krémes korty, nagyon finom, édes-tölgyes íz, szép savak. Chardonnay – kedvelőknek kihagyhatatlan. 2800 palack készült.

Rajnai rizling 2010

4. Rajnai Rizling 2010

Sziporkázó, kristálytiszta, koncentrált rajnai rizling hétnyelven beszélő savakkal. Még tömörebben: szép és üt.

A koncentrált, éles, feszültséget hordozó illat zöld fűszereket, zöld almát, körtét tömörít, és elindul benne a fajtára jellemző benzolos vonal is. A kortyot egyértelműen a savak vezetik, mellette citrusos, zöld fűszeres, barackos asszociációk vibrálnak. A testet slankítja, karcsúsítja e kompozíciót meghatározó szerkezeti elem, amely az ott feltűnő ásványokkal együtt kitart a lecsengésben is. A bor kifejezetten izgalmas, önmagában kóstolva igazi kuriózum, azonban a sorból extremitása miatt kilóg, inkább hordozza az évjárat, mint a fajta és a termőhely jegyeit.

5. Olaszrizling 2009

A gyümölcsös jelleg mellett határozott gyógynövényes jegyek fedezhetők fel a borban. Igazi terroir bor kellemes ásványossággal, amely nagyon szépen kifejezi termőhely egyediségét.

6. Névtelen cuvée 2007 (Cabernet sauvignon-Merlot-Kékfrankos)

A borból erdei gyümölcsök kavalkádja árad, amelynek külön izgalmat ad a csobánci termőhely ásványossága. Elegancia és erő sugárzik a tételből, igen hosszú érlelési potenciállal rendelkező vörösbor.
Hűvös, füstös, minerális illat, amely rövid levegőztetés után avaros, földes részleteket bont ki magából. A kortyot egyszerre jellemzi egyfajta lágyság és erő. A szikár tónusú, ásványos, csokoládés ízvilágot a bor savai, tanninjai és a tölgyfahordós érlelés még jobban kihangsúlyozzák. A közepesen nehéz kompozíciót a meggy és a szeder aromája árnyalja.

Primus 2007

7. Primus (Cabernet sauvignon) 2007

A Primus a Cabernet sauvignon fajta csobánci megfogalmazása, erdei gyümölcsök, kirobbanó erő és egyedülálló ásványosság jellemzik.

Az illatából hűvös elegancia árad, mineralitás, kökény, bőr, kávé. A komplex illattal párhuzamban áll az íz is, ahol egy kis ánizs, egy szép savgerinc, selyemszerű lágyság valamint hosszú utóíz kerül játékba. Tálalhatjuk borókabogyóval fűszerezett őzhúshoz.

8. Rheingold 2006 (kései Rajnai rizling)

Kései szüretelésű Rajnai rizling válogatás, komoly beltartalommal. Kóstolásra csábító illatában sárgabarack és méz keveredik a palackérlelésből származó izgalmas tercier aromákkal. Olajos textúra, lédús, selymes, nagyon gazdag korty, hosszú utóízzel. Egy pazar desszertbor, különleges alkalmakra.

Forrás: Villa Tolnay, Vinoport.hu és Bortársaság.hu

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.