A Balatonig el sem kellett utaznunk ahhoz, hogy a „magyar tengernél” érezzük magunkat. Április első hétvégéjén ugyanis a Gellért szállóban igazi balatoni retro hangulatban volt részünk, ráadásul megkóstolhattuk a hazai Riviéra jellegzetes ételeit és finom borait is.
C.C. Catch, Trabi és vitorlás, no meg a vattacukor illat már megadta a kellemes alaphangulatot, a jó balatoni borkavalkád már csak hab volt a tortán. A Balaton feeling tehát teljes volt, annak ellenére is, hogy a „magyar tenger” majdnem száz kilométerre hullámzott a helyszíntől. Szemmel láthatóan azonban ez senkit sem zavart a kulináris kalandozásban.
A Gellért szálló „vendége” volt a hétvégén a Balaton öt legnevesebb és legjobb étterme: a Chateau Visz Gourmet Étterem, a Kistücsök Étterem, a Söptei Pincészet és Étterem, a Trattoria Chianti, a Kővirág Panzió és Étterem. A strandbüféket maga a Gellért szálló töltötte meg balatoni fogásokkal, finomságokkal. A kézműves piacon pedig találkozhattunk mézzel, aszalt gyümölcsökkel, sajtokkal vagy éppen gyönyörű kerámia tárgyakkal is, de a tihanyi levendulás kozmetikumok és a finom házias savanyúságok sem hiányozhattak, ahogyan a libakolbász sem.
Szombat este állítólag fergeteges video-disco partin tombolhatott mindenki a retro slágerekre, és a finom boroktól kellemesen szalonspicces társaság kifulladásig ropta. Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar koncertje is nagy siker volt, hiszen pont azt a hangulatot idézte a Duna partjára, ami a Balatont olyannyira jellemzi. Vikiéknek köszönhetően igazi nyáresti forró hangulatban telt ez a hűvöskés tavaszi éjszaka. A borokon kívül természetesen a remek sörökkel is olthatták a vendégek a szomjukat. Aki pedig előrelátóan már most meg szerette volna tervezni a balatoni nyaralását, az talált magának remek turisztikai ajánlatokat, programokat is.
Mi különösen örültünk a balatonfüredi Bergmann Cukrászda finomságainak, újdonságukat, a levendulás tortát meg is kóstoltuk. Szemünket is volt min legeltetni, nagyon szép, ötletes gyöngy- és fémékszerekkel találkoztunk a kézműves piacon, és áhítattal álltunk a gyerekkorunkat idéző hatalmas savanyúságos üveg előtt is, hiszen utoljára a nagyink készített nekünk ilyesmit. Rájöttünk arra is, hogy a Balaton legjobb „fűszere”, mondhatnánk gasztronómiájának sava-borsa a finom halételek mellett a bor. Isteni rosét ittunk, de az illatos sárgamuskotályról se tudtunk lemondani, azt is megkóstoltuk. Végül egy kellemesen erdei gyümölcs illatú könnyű vörösborral zártuk a sort, és hazafelé még a hűvös tavaszi estén sem fáztunk.
Megnyugodtunk, hogy nem csak mi kortyoltunk, kóstoltunk bőszen a fesztiválon, két nap alatt 1.200 vendégnek is hasonló jóban volt része. A két nap statisztikájához hozzátartozik, hogy összesen 57 kiállító jött el „portékájával”, közülük 26 borászat, 19 őstermelő valamint cukrászat és 12 Balatonhoz kapcsolódó cég, például turisztikai képviseltette magát.