Magyar döntős a világ legrangosabb szakácsversenyén

A Lyonban megrendezésre kerülő Bocus d’Or verseny döntőjében először fog magyar versenyző szerepelni. Széll Tamás, a budapesti Onyx étterem séf-helyettese a verseny európai selejtezőjén, Brüsszelben szerezte meg a jogot hazánk képviseletére a világverseny utolsó megmérettetésében. A minden második évben megrendezésre kerülő esemény idén január 29-én és 30-án lesz, és összesen 24 ország csapata méri össze a tudását.

Tamás munka közben (Forrás: Superior Magazin)

A Bocus d’Or szakácsversenyt először 1987-ben rendezték meg. Az ötlet Paul Bocuse mesterszakácstól, a huszadik század egyik legbefolyásosabbnak tartott séfjétől származik. Ő 1985-ben, a Salon des Métiers de Bouche gasztronómiai kiállításon fogalmazta meg először egy olyan szakácsverseny ötletét, ahol a versenyzők mindent a helyszínen készítenek el a közönség előtt, és a kész ételeket egy neves séfekből álló zsűri értékeli. A verseny kvalifikációs rendszere többször módosult az évek során, de már a részvételi jog megszerzése is komoly teljesítménynek számít. A felkészülés hónapokig tart, a séfek nap mint nap órákat gyakorolnak, edzenek, hogy aztán élesben, meghatározott idő alatt a legjobb teljesítményt tudják kihozni magukból.

A helyszínen öt és fél óra áll rendelkezésre a szakácsoknak arra, hogy az alapanyagokból elkészítsék 14-14 tányérra a két meghatározott fogást – egy hal és egy hús tartalmú ételt – három különböző körettel. A versenyen mindennek frissen kell készülnie, egyedül az alapleveket vihetik készen a séfek magukkal. Idén a nemzeti gasztronómiai jellegzetességek kiemelése nagyobb szerepet kap, ezért az egyik köretnek a versenyző hazájának konyháját kell képviselnie. A szervezők ezzel szeretnék még változatosabbá tenni a versenyt. (Tamásék mini lángosokkal fogják köríteni az egyik ételt.) Az első helyezett 20 ezer, a második 15 ezer, a harmadik pedig 10 ezer eurós pénzdíjban részesül, de a győzelem a világszintű elismertségnek és a nemzetközi karrier kezdetének lehetőségét is jelenti.

Széll Tamás alkot (Forrás: Bocuse d’Or Hungary)

Széll Tamás munkáját Garai Ádám commis (ejtsd komi), vagyis segéd fogja segíteni, akinél fontos kikötés volt, hogy a verseny idejéig nem töltheti be a 22. életévét. Ezen kívül a csapat tagja Hamvas Zoltán coach is, aki a box-on kívül tartja majd szemmel az eseményeket, a csapat elnöke pedig Bíró Lajos lesz. A 24 ország versenyzői két napon fognak versenyezni, a magyarokra 30-án, tehát a második napon fog sor kerülni.

Szurkoljunk együtt Széll Tamásnak és csapatának!

Hozzászólás Facebookkal

Hozzászólás

  1. [...] Bocuse d’Or versenyről szóló cikkünket ITT [...]

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.