Kubai konyha, ahogyan egy séf látja

A budapesti La Bodeguita Del Medióban a kubai konyha legjellegzetesebb ételeit kínálják, a finom falatokhoz pedig isteni koktélokat választhatunk. Vannak az étlapon grill ételek és feketebabos fogások, de gyakori hozzávaló a főzőbanán és a manióka is. Lázár Tamást, az étterem séfjét kértük meg arra, hogy meséljen kicsit a kubai gasztronómiáról, és árulja el, hogy főszakácsként melyik a kedvenc kubai étele.

Lázár Tamás a konyhában

Mitől izgalmasak, egzotikusak a kubai ételek?

A kubai konyha izgalmasságát és egzotikumát a helyi, az Afrikából és Dél-Amerikából származó  alapanyagok adják, mint például a sütőbanán, manióka, édesburgonya, különböző paprikafajták, kukorica, feketebab.

Meg tudnál említeni két-három olyan ételt, ami tradicionálisnak számít?

Az egyik a feketebab szósz, ami nálunk leves, erősen fűszerezett, főzelék sűrűségű és nagyon laktató. A malanga, ami nem más, mint a burgonyát helyettesítő gumós gyökér: készítenek belőle lepényt, pürét, és olajban is kisütik. Jótékony hatása, hogy segíti az emésztést. Az imént emltett mindkét alapanyag tradicionálisan kubai.

Hol gyűjtöttél tapasztalatokat a kubai konyhával kapcsolatban?

Sajnos még nem jártam Kubában, de éveken keresztül dolgoztam olyan étteremben, ahol mexikói ételek is gazdagították a kínálatot. Ezeknek az ételeknek az ízvilág, fűszerezése és elkészítési módja sokban hasonlít a kubai fogásokéhoz.

Kubai vegyestál

Hemingway fontos szereplő a La Bodeguita Del Medio étteremben. Kedvenc ételei, italai közül szerepel valami a kínálatotokban?

Úgy tudom, hogy Hemingway az étterem hamisítatlan atmoszférája és a Mojito miatt járt a Bodeguitába.

Vannak olyan ételek, amelyek favoritnak számítanak a vendégeitek körében?

Nagyon közkedvelt a vendégek körében az ,,Al Aljibe’’ csirke. Ez az étel citrusok levében pácolt, félbevágott csirke aranybarnára és  ropogósra sütve, hagyományos kubai feketebabos rizzsel és manióka chips-szel tálalva.

Olvastam, hogy a kubaiak nagy húsevők. Igaz ez?

Nagyon kedvelik a sertéshúst, egyes ünnepeiken közkedvelt az egészben sült malac.

Kubában nagyon népszerű a rum. Ételeikhez is felhasználják, mint pl. a franciák a bort?

Igen, nemcsak megisszák a rumot, hanem főznek is vele. Ettől egyes ételeiknek még különlegesebb lesz az ízük.

Nemcsak finom, hanem szép is!

A barbecue állítólag Kubából származik. Így van?

A barbecue nem Kubából, hanem a karibi szigetekről származik. Majd Amerika déli államaiban terjedt el és vált nagyon népszerűvé. A mai napig szívesen sütnek-főznek szabad tűzön ezen a vidéken.

Van kedvenc kubai ételed?

Az egyik kedvenc kubai ételem a ,,Ropa Vieja”, amelyet spanyol telepesek honosítottak meg Kubában. Az étel nem más, mint apróra tépkedett szaftos marhahús párolt rizzsel körítve. (Ennek a finomságnak a receptjét nemsokára megosztjuk veletek a honlapunkon.)

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.