Ilyen a ráadás japán módra

Tavaszi sushi válogatás

„Három a magyar igazság, egy a ráadás” – tartja a mondás. Három japán vacsoránk már volt a Fuji étteremben, és most megpróbálkoztunk egy negyedikkel is. Jó döntés volt!

Bebizonyosodott, hogy a japán vacsoraest megunhatatlan. Már negyedszerre rendeztünk különtermes estét a Fuji étteremben, és még mindig nagy érdeklődés övezi a témát. Ennek egyértelmű jele a telt ház, pontosabban tatami szoba. Az est varázsa több dologban rejlik: a finom fogásokon kívül legfőképpen a programnak köszönhető a siker. Kriszta – a Gourmet Guides egyik alapítója – ugyanis japán tolmács és idegenvezető, éppen ezért rengeteg érdekességet tud mesélni Japánról. Azt hiszem, ez az igazi ütőkártyánk.

Lelkes vendégsereg

Adu tehát a kézben, de ez édeskevés lenne, ha nincsen elég „játékos”. Vendégeink mindig partnerek abban, ha valami különleges társasági eseményről van szó. A japán vacsora remek alkalom arra, hogy régi ismerősök találkozzanak, vagy éppen új embereket ismerjünk meg. „Rajongóink” szeretik a nyüzsgést, a pezsgést, amit mi minden estünkön garantálunk. Most egy kis tradicionális japán zenével és sushi bemutatóval „tűzdelt” programot kínáltunk, no meg a játékos kedvűeknek kvízt, hogy megtudjuk, mennyire ismerik Japánt. Jelentjük, szinte mindenki jelesre „vizsgázott”.

Sushi séf akcióban

A menü mindig tökéletes, legalábbis szerintem, előző élménybeszámolóinkban részletesen leírtuk, hogy milyen finomságokat lehet a Fujiban enni. Éppen ezért én most nem térnék ki mind a 13 fogásra, csak néhány emelnék ki. A teriyaki szószos csirke sült zöldségekkel egzotikum volt a javából; a makréla kellemes meglepetés, de a vajhalat nálam nem überelte; a fura illatú miso leves helyett most halerőlevest kaptunk, köszönet a cseréért. A tavaszi sushi variáció nagyszerű volt, mint mindig, és a desszert is sikert aratott, a gőzölt japán muffin friss gyümölcsökkel. A japánoknak nem erősségük a desszert, mert ők inkább gyümölcsöt esznek az étkezés végén, de ez a csemege kimondottan finom volt.

Tünde kotón játszik

A sushi séf késforgatása újra lenyűgözött minket, a sashimik és a sushi tekercsek látványában csak gyönyörködhettünk, mert nem nekünk készültek, hanem elvitelre. Tünde koto játéka külön programpont volt, japán dallamokat pengetett az érdekes alakú hangszerén. Nemcsak zenélt, hanem mesélt is. Megtudhattuk, hogy hogyan kell viselni a kimonót, milyen egy japán lakás berendezése, hogyan kell ülniük a nőknek a tatami szobában. Szokás szerint volt tombola, így senkinek sem lehetett hiányérzete. Lesz ötödik japán est is, ezt már most megígérhetjük, hogy vendégeink ismét átélhessék a japán gasztronómia csodáit.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.