Egy kísérletező kedvű séf

Csizmazia László a Café 57 és a Porcellino Grasso étterem séfje, otthonosan mozog az olasz konyhában, de jól ismeri és tökéletesen ötvözi ételeiben a nemzetközi ízeket is. Amikor felkértek minket, hogy keressünk egy séfet, aki jól meg tudna komponálni egy komplett menüt prémium olívaolajakra, rögtön ő jutott az eszünkbe. Az interjúból szerintünk mindenki számára kiderül, hogy miért éppen rá esett a választásunk.

Egy jól megkomponált fogás

•    Milyen koncepció alapján komponálod meg a Café 57 fogásait?

A heti ajánlatoknál próbálom mindig az évszakokat, az éppen a piacon fellelhető árukat felhasználni, és mindig próbálok egy-egy magyaros fogást és egy-egy kurrens alapanyagból készült ételt is belecsempészni. Az étlap pedig az 57 hagyományos, évek óta szerepelő fogásait tartalmazza, néha egy kis ráncfelvarrással.

•    Milyen ízvilág jellemző az étterem ételeire? Mely nemzetek konyháiból merítesz?

Én szeretem a házias ízeket, és szeretek az ízekben is egyértelműen fogalmazni, hogy ne hosszas találgatás legyen, hogy milyen ízt is kellene benne érezni. A világ minden tájáról szeretek ollózni, természetesen a saját világomra hangolva.

Az isteni fésűkagyló

•    Szeretsz-e olívaolajokkal dolgozni? Ha igen, miért?

Szinte csak olívaolajjal dolgozunk, minimális napraforgó és mogyoró olajat használunk. Szeretem az ízét, nagyon sok ízt kiegészít. Én otthon a csirkepörkölthöz is olívaolajat használok.

•    Mi a véleményed az Olivaliget olajairól?

Nagyon kellemes aromás olajok, sok zöld jeggyel és citrussal.

•    Az olívaolaj vacsora menüjéhez az ihletet az olajok adták. Miért éppen ezekkel a húsokkal, zöldségekkel párosítottad az olajokat?

Tematikus vacsorákat (bor, pálinka, sör, stb.) csak elő kóstolással vállalok, ez így történt az olajokkal is, és próbálom az általam fellelt ízeket visszaadni az ételekben.

•    Az előétel, a cheviche egy chilei, argentin étel. Számodra mi benne a vonzó, különleges?

A friss citrusos ízvilág, a hal természetes textúrájával, amit az olívaolaj nagyon szépen kiegészít.

Bor és kagyló

•    A flank steak nem igazán ismert hazánkban, ahogy mondtad. Miért válogattad be a menübe?

Azért, hogy ha tetszik a vendégeknek, akkor ők is keressék a húsboltokban. Így el lehet indítani egy új igényt a kereskedelem felé, és talán rövidesen nálunk is kétszer annyi húsfélét fognak ismerni, mint most. Mert az amerikai vagy francia marha sem áll több részből, mint a magyar, csak fel tudják dolgozni.

•    Láttam, hogy szeretsz különböző olajokból fagyit készíteni. A menü olívaolaj fagyijánál mire számítsanak a vendégek?

Az olívaolaj természetes ízére, édes ízek és enyhe narancs kíséretében.

Néha a séf is megpihen

•    A fehér paradicsomleves nagyon izgalmasan hangzik, és a vacsorán el is árulod, hogy miért nem piros. Szeretsz meghökkentő ételeket kreálni?

Szívesen megosztom ezt a titkot, bár banálisan egyszerű. Igen szeretem a meghökkentő dolgokat, de csak módjával, mert nem szeretnék senkiben rossz érzéseket kelteni.

•    Borokra is szoktál menüt komponálni. Mi kell ahhoz, hogy ezek az ételek tökéletesen illeszkedjenek az adott borhoz?

Igen, nagyon szeretek borok mellé főzni, mert mindig megindítja a fantáziámat, és ezek az ételek nem nagyon eladhatók a borok nélkül. Az illeszkedéshez nem szabad a bor ízénél markánsabban ízesíteni az ételt és nagyon el kell találni az ételhez használt zsiradékot.

A Café 57 következő borvacsorájára január 24-én kerül sor. A vacsora részleteit ITT találod.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.