A nők joghurtot nassolnak

Egy friss kutatás szerint a magyar nők a tejtermékek közül a joghurtot kedvelik leginkább, az édesanyák odafigyelnek arra, hogy a gyermekük megfelelő mennyiségű tejterméket fogyasszon, viszont a férfiaknak nincsen elsőszámú tejből készült kedvencük. Nemcsak a tej, hanem az extra minőségű tejből készült élőflórás tejtermékek – többek között a joghurt, tejföl, kefir is – kiemelkedő szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásban, s az egészséges életmódban.

Hazánkban éves szinten az egy főre jutó ideális tej- és tejtermékfogyasztás 260-270 kg lenne, ezzel szemben tavaly csak 150-165 kg volt, ami csökkenő, stagnáló tendenciát jelent. Az egészséges táplálkozás szerves részét képező tejből fejenként évi 60-65 liter fogy, ami az európai uniós átlagfogyasztás mintegy 4/5-ét jelenti.

Kalciumban gazdag finomság

Szomorú tény, hogy évről évre átlagosan 2-3 százalékkal kevesebb tej fogy Magyarországon, s a felmérések szerint főként a fiatal felnőttek hagyják ki az étrendjükből. Napi 259 gramm tejet és tejterméket fogyasztanak fejenként a magyarok, ami azonban lényegesen elmarad az általuk javasolt napi fél liter tej vagy ezzel egyenértékű kalciumtartalmú tejtermékek fogyasztásától.

A tej és a tejtermékek ideális kalciumforrások, hiszen a tejben egyszerre és optimális arányban található a fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását, ezáltal pedig csonttömegünk megtartását. A kalciumnak számos élettani szerepe van, részt vesz a csontrendszer szilárd vázának kialakításában, s elengedhetetlen a csontok és a fogak egészséges szerkezetének fenntartásához. Mivel kalcium nem képződik a szervezetünkben, a szükséges mennyiséget a táplálékokból kell felvennünk.

D-vitaminforrások

Napi kalciumszükségletünk 70%-át tej és tejtermékek fogyasztásával tudjuk fedezni. Ez a kalciummennyiség már napi 3-4 egységnyi tejjel, tejtermékkel biztosítható (1 egység pl. egy pohár tej, egy pohár joghurt, 3 dkg sajt, 6 dkg túró). A maradékot többek között halak, dió, mák és egyes ásványvizek rendszeres fogyasztásával lehet fedezni, valamint egyes zöldségek is kiváló kalciumforrások, mint például a spenót, sóska, káposztafélék.

A D-vitamin az egészséges csontrendszer kialakulásában és fenntartásában fontos szerepet játszik, megfelelő mennyiségű fogyasztása elengedhetetlen. D-vitamin napfény hatására a bőrben is keletkezik, ezért is fontos minden nap legalább félórás séta, focizás, biciklizés, futás a szabad levegőn. Ételeink közül jó D-vitaminforrások a tej, a tojás, egyes halfélék, a tőkehalmáj és a margarinok.

A magyar felnőttek nincsenek azzal tisztában, hogy egyáltalán nem fogyasztanak elegendő mennyiségű tejet és tejterméket. Továbbá felnőttkorban a kalcium-bevitelnek is kevesebb jelentőséget tulajdonítanak, legfeljebb a változó korban lévő nők figyelnek erre oda jobban.

A nők kedvence a joghurt

A gyerekek esetében az édesanyák nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy gyermekük napi tejtermék-fogyasztása megfelelő mennyiségű legyen, legyen szó akár kakaóról, tejszeletről, gyümölcsjoghurtról, melyek a gyermekek számára is kedvelt friss tejtermékek. Ezzel szemben a napi és heti tejtermék-fogyasztás az életkor előrehaladtával sajnos csökken, különösen a férfiak körében. A nőknél kevésbé jellemző a csökkenés, mivel ők a megnövekedett joghurtfogyasztással ellensúlyozzák a csökkent tej-, kakaó- és tejdesszert-fogyasztásukat.

A fiatalabb nők körében ez elsősorban gyümölcsjoghurt, idősebb korban pedig nő a natúr joghurt és a kefir fogyasztása. A joghurt sikerességének oka számos előnyös tulajdonsága, valamint az, hogy egyéb igényeket is képes kielégíteni. Amellett, hogy természetes kalciumforrás, könnyű is, nem terheli meg a gyomrot, tápláló, laktató, s kiváló alternatívát jelent az egészséges nassoláshoz. A férfiak azonban nem találták meg a maguk kedvenc tejtermékét, így körükben a legalacsonyabb a tejtermék-bevitel.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.