Számít, hogy mivel eszünk!

A joghurt desszertes kanállal édesebb!

Egy friss kutatás szerint az evőeszköz színe, formája és súlya is befolyásolja azt, hogy milyen ízűnek érezzük az ételt. Ez az italokra is vonatkozik. Például a kóla üvegből jobban esik, mint dobozból.

Nem mindegy tehát, hogy milyen evőeszközt választunk ételeinkhez! Nem is gondolnánk, hogy az érzékszerveinkre mekkora hatással van az evőeszköz színe, formája és súlya. Az Oxford University legfrissebb kutatása szerint olyannyira, hogy teljes mértékben megváltoztathatja az ízlelést. Az egyetem kutatói háromfajta étel és több mint száz diák bevonásával végeztek kísérleteket, hogy bebizonyítsák, valóban sokat számít az, mivel eszünk.

A sajtból késsel falatozz!

A kísérletben résztvevőknek nem volt túl nehéz feladatuk, csak enniük kellett, méghozzá joghurtot, sajtot és desszertet. A joghurt esetében kiderült, hogy édesebbnek érezzük az ízért, hogyha desszertes kanállal kell megennünk. Azonban a kanál színe is befolyásol minket: a fehérrel édesebb a joghurt, mint a feketével. A sajtot négy különböző „eszközzel” lehetett megkóstolni: kés, villa, kanál és fogpiszkáló. Ebben az esetben a kés volt az, ami változtatott a sajt ízén, sósabbá tette, legalábbis érzékelés szintjén.

Az egyetem egyik neves professzora szerint ez azért lehetséges, mert amikor eszünk, nemcsak ízlelünk, hanem érezzük az étel állagát és aromáját a szánkban, sőt az is számít, hogy milyen annak a látványa, azaz a “szemlegeltetés”. Még mielőtt az ételt a szánkba vennénk, agyunknak már van egy benyomása, és ez a teljes érzékelésre kihat. Ez mindenesetre megmagyarázza, hogy a kóla miért esik jobban, ha gusztusosan, üvegpohárból kínálják.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.