A hal illatú szójapaszta és a vitaminbomba mogyoróolaj szintén kedvelt alapanyag a kínai konyhában. A szójababból készült paszta például remek gyulladáscsökkentő, és a mogyoróolajhoz hasonlóan telis-tele van vitaminokkal. A török mogyoró olaja pedig amellett, hogy első osztályú antioxidáns, bőrszépítő erővel is bír.
Szójapaszta (doubanjiang), egy hal illatú eledel
Apróra zúzott, leginkább valamelyik gabonával fermentált szójabab, amely ízletes és magas a fehérjetartalma. A humuszhoz hasonló állagú, viszont az előállítása során a halra emlékeztető illata (szaga) van. Nagyon sós, sűrű paszta, melyben különböző zöldségeket lehet mártogatni. A fermentálás miatt hasznos baktériumok szabadulnak fel benne, ennek köszönheti gyulladáscsökkentő és antioxidáló hatását, de vitaminokban is gazdagabb lesz. Nagy mennyiségben tartalmaz fitoösztrogéneket, melyek szerepet játszanak a menopauza tüneteinek enyhítésében, valamint a csontritkulás megelőzésében.
Mogyoróolaj: intenzív ízvilág és szépítő erő egyben
A mogyoróolaj a török mogyoró terméséből készül, íze meglehetősen intenzív. Magas E-vitamin tartalma miatt főleg külsőleg alkalmazzuk bőrápolásra, így kiváló hidratáló, és segít az ekcémák elleni küzdelemben. Viszont salátákra téve vagy csak magában fogyasztva is egészségünket szolgálja. Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, enyhíti a cukorbetegség tüneteit. Sokféle vitamint tartalmaz (E-, F-, D-, B-vitamin), melyeknek köszönhetően antioxidáns hatású és erősíti az immunrendszert. Csökkenti az érelmeszesedés kockázatát és az emésztésre is jótékony hatással van.
Szerző: Pekáry Dorottya táplálkozási szakértőnk