Monarchikus mámor

A cseh konyháról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csupán a sörről és knédliről szól, holott jóval több lehetőséget rejt magában a bohémiai kulinária. Ráadásul sok ételük éppen a közös múlt miatt lehet ismerős. Most minden kiderül!

Sült hús, káposzta és knédli

A cseh konyha a bajor, észak szláv és monarchikus ízek keveréke, hiszen mindhárom nagy hatással volt rá. Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia miatt velünk is közös múlt fűzi össze a cseheket, a 19. századi kulináris olvasztótégelynek köszönhetően pedig jó néhány fogásunk Csehországban is létezik, csak más néven, esetleg kicsit más fűszerezéssel. És ha már a fűszereknél tartunk, a csehek gyógynövényekkel megbolondított híres italáról, a Becherovkáról se feledkezzünk meg! A remek nedű szintén a 19. században született meg, Josef Becher gyógyszerész nevéhez fűződik, aki a patikájában kezdte el árusítani ezt a keserédes likőrt. Ma is Karlovy Vary-ban gyártják.

A cseh vidékeken szeretik a vadat és halat, s mi jó falat, no meg a gombákat, bogyós gyümölcsöket. A sült húsok németesen, általában mártással kerülnek a tányérra, gyakran a szósz kaporral van fűszerezve, akárcsak a levesek. A vadas mártáshoz hasonló is divatos azon a tájékon, pikáns íze miatt jó kísérője a sülteknek. A zöldségek közül a nagy kedvenc a káposzta, amit sokféleképpen készítenek el. A sült sertéshús köménymaggal és fokhagymával fűszerezve, savanyú káposztával és knédlivel nagy klasszikus, de marhahússal is készülhet ezt az étel! A knédlire is van a világon ezernyi variáció, de a cseh verziónak semmi sem jöhet a nyomába.

Sajt bundában

A krumpli szintén alap, sütik, főzik, tésztába keverik, készülhet belőle főétel, de sütemény is. Közkedvelt sajt Csehországban az edámi, és elsősorban sörkorcsolyaként a hermelin. A szlovák konyhához hasonlóan a juhtúró szintén gyakori alapanyag, itt is találunk juhtúrós sztrapacskát. A csehek a tartalmas leveseket is kedvelik, főznek a mi gulyáslevesünkhöz hasonlót, nagy favorit a burgonyaleves szigorúan kaporral, és sokszor még gomba is kerül bele. Az előételek sorában a hidegkonyhai fogások is előkelő helyet foglalnak el, ezt szinte művészi szintre emelték a csehek, tehát nemcsak finom, hanem gusztusos ételekről van szó. A fatányéron gyakori a híres prágai sonka is, amely főtt és füstölt zsenge sertéshúsból készül.

Kötelező „védőital” Csehországban a sör (pivo), alacsony alkoholtartalma miatt legalább annyi fogy ebből a frissítő nedűből, mint a vízből. Egykor a járványok idején sörrel védték meg magukat az emberek a fertőzésektől, hiszen a víz veszélyes folyadéknak számított akkoriban. A bor és sajt párosításon kívül a sör és sajt is első osztályú választás! A hagyományos camembert-típusú cseh sajtot, a hermelint rántva vagy grillezve készítik el, sőt még pácolják is. A középkori eredetű sós ínyenc sajt, a kvargli pedig kedvelt előétel vagy sörkorcsolya, jól csúszik rá a sör.

A cseh sörnek nincsen párja!

Természetesen az édes ízek sem hiányozhatnak a cseh konyhából: töltött gombócok, kelt tésztából készült lepények, bukták, kalácsok, fánkok, felfújtak lekvárral, főleg házi, hosszú ideig főzött szilvalekvárral. A töltelékek közül a mákról és a túróról sem szabad megfeledkeznünk. A palacsintatészta lehet sűrű vagy hígabb, mindkettőből készül édesség. A sűrűvel gyümölcsöket bundáznak be, a hígból hagyományos palacsintát sütnek, majd mindenféle jóval megtöltik.

Ha cikkünk alapján megtetszettek a cseh konyha remekei, gyere el február 27-ei sörvacsoránkra a Ferdinánd Monarchia Cseh Sörházba! A meghívót ITT találod!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.