Magyar sikerek a Destillatán

Destillata 2013: 15 pálinkafőzde, 113 magyar érem

Az Ausztriában megrendezett idei Destillata nemzetközi párlatversenyre 14 ország 163 főzdéje összesen 1555 pálinkával nevezett, hazánkat 15 pálinkaház képviselte. A magyar főzdék 113 érmet szereztek, és az országok szerinti összesítésben a harmadik helyen végeztek.

A miniszer pálinkát kóstol

A Nemzetgyőztes 21 éremmel az Agárdi Pálinkafőzde lett, amely az üzemek értékelése során bekerült a 9 tagú Legjobb főzdék körébe is. A második helyen az Árpád és Vadász Pálinkaház végzett 17 éremmel, a harmadik pedig a Gyulai Pálinka Manufaktúra lett, ők 13 érmet nyertek. A legtöbb aranyat az Agári Pálinkafőzde és a Brill Pálinkaház kapta, mindkét főzde 3-3 terméke lett aranyérmes. Az időjárási viszontagságok miatt a hazai nyertesek többsége nem tudott részt venni a március 15-i bécsi díjátadó gálán, s a díjakat március 22-én a budapesti Mezőgazdasági Múzeumban vehették át Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől és Wolfgang Lukas ügyvezető igazgatótól.

A kitüntetettek ismét bebizonyították a világnak, hogy nemzeti italunk nem csupán tradíció, hanem nagyon is élő, izgalmas különlegesség. Gazdag, gyümölcsös ízvilága és magas élvezeti értéke semmilyen más röviditalhoz nem hasonlítható – mondta köszöntőjében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Destillata párlatverseny hazai díjátadó ünnepségén, és megköszönte a résztvevőknek, hogy képviselték a magyar pálinka ügyét. Hangsúlyozta, a pálinka nemzeti italunk, hungarikum, a magyar tradíciók egyik kivételes bástyája, a díjazottak pedig ennek a bástyának az értékőrző és értékteremtő vigyázói.

A Destillata nemzetközi párlatverseny huszonkét éve indult Ausztriában, Magyarország több mint egy évtizede képviselteti magát az eseményen, s a hazai pálinkafőzdék minden évben szép eredményeket érnek el a 100%-ban gyümölcsből készülő párlatok különböző kategóriáiban. Az év elején beküldött tételeket nemzetközi szakmai zsűri értékeli, s a bírák összetétele szinte minden évben változik. A Destillata kóstoló zsűritagjai mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek minőségorientált és független munkáját kóstolótréningek és továbbképzések biztosítják. A kóstolóbizottságok a főzdék által nevezett, legalább kétszeres szűrőn átjutott mintákat négy szempont alapján értékelik: illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, tehát az összbenyomás.

A Mezőgazdasági Múzeum adott otthont az eseménynek

A magyar főzdék idén is kiválóan szerepeltek a párlatversenyen. Az összesített eredmények alapján Ausztria (669 éremmel) végzett az első helyen, a második (275 éremmel) Németország, harmadik pedig hazánk lett (113 éremmel). A zsűri a nevezők által beadott termékek közül 3+1 kategóriából – a legjobb eredményt elért párlatok (pálinkák) pontszámainak átlagolásával – a főzdék versenye során nyújtott teljesítményét is értékelte. Így az összesített pontszámok alapján a sorrend a következő: az Agárdi Pálinkafőzde lett az első, a második legeredményesebb a Brill Pálinkaház, valamint a Márton és Lányai pálinkafőzde pálinkái (4,38-4,38 ponttal), a harmadik pedig az Árpád és Vadász Pálinkaház (4,31 ponttal). A Nemzetgyőztes a 21 érmet elnyerő (3 arany, 9 ezüst, 9 bronz) Agárdi Pálinkafőzde lett, amely – egyedüli magyarként – az üzemek értékelése során bekerült a 9 tagú Legjobb Főzdék Körébe, azaz ismét bizonyította, hogy Európa élvonalába tartozik.

„Az Agárdi Pálinkafőzdében azt ismertük fel, hogy a pálinkakészítés többet jelent a hagyományok és a modern technológia ötvözésénél: olyan alkotó folyamat, melyben a tökéletességre törekvő, teremtő ember szerepe a technológia fejlődésével sem csekélyebb, mint évszázadokkal ezelőtt. Hisszük, hogy munkánkkal hozzájárulunk ahhoz, hogy a magyar pálinka hírnevét, fogyasztásának kultúráját mindannyiunk örömére megőrizzük és továbbadjuk az utánunk következő nemzedéknek is” – mondta el Vértes Tibor, a pálinkafőzde tulajdonosa a sikeres szerepléssel kapcsolatban.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.