Kiváló borokat ígér a mátrai szüret

Míg az idei időjárás számos borvidéken kedvezőtlennek bizonyult és jelentős károkat okozott, egyes régiók kifejezetten jó termésre számítanak: ezek közé tartozik a Mátrai borvidék is. Kovács Zita borász szerint minden szempontból szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen a Mátra vonulatainak köszönhetően a területükön nem voltak érzékelhetőek az ország jelentős részét érintő negatív időjárási körülmények, ezért sikeres szezonra számítanak.

Számos borvidéken tavaszi fagyra, túlzott mennyiségű csapadékra és virágzás alatti hűvös időre panaszkodtak idén a borászok, viszont bizonyos régiókat nem károsított az időjárás: ezek egyike a Mátrai borvidék. A gyöngyöstarjáni Kovács Borház termelői a szüret második időszakánál tartanak és bizakodóak az idei szezont illetően. „Nálunk nem történtek olyan fagykárok, mint sok más borvidéken. Emiatt kifejezetten jó és egészséges termésre számítunk, ami még a tavalyit is felülmúlja” – mondta el Kovács Zita borász.

A borház augusztus 15-én, az Irsai Olivér fajtával kezdte az idei szüretet, amelyet hagyományosan Márton-napon lehet majd először megkóstolni. Jelenleg a muskotályt és az illatos fajtákat szedik, és folyamatosan zajlanak a próbaszüretek is. Habár jó szezonban bíznak a mátrai termelők, Kovács Zita szerint még több kihívás vár rájuk: „Az augusztus 20. és szeptember 20. közötti időszak a legkritikusabb, hiszen ilyenkor kulcsfontosságú, hogy ne essen sok csapadék. Ha nem esik, jó cukortartalmú borokra számíthatunk.” A borász kiemelte, hogy a napsütés is fontos szerepet játszik majd az elkövetkezendő időszakban: „A vörös fajtákkal zárul majd a szüret, ezért is fontos, hogy hosszú legyen idén a vénasszonyok nyara, vagyis sokat süssön a nap egészen szeptember második feléig. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy kiváló vörösborokkal kínálhassuk a fogyasztókat.”

Forrás: Red Lemon Media

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.