Görögország ízei

Parasztsaláta görög módra

1. rész

A görög konyhára a változatosság, a frissesség és a jó alapanyagok használata a jellemző. Lehet valaki őslakos, vagy visszatérő turista, egy biztos, hogy az ízek kavalkádjával mindenkit le lehet nyűgözni.

Attól függően, hogy az óriási országon belül melyik vidéken járunk, lehetnek eltérések az étkezési kultúrát illetően. Általánosságban azonban elmondható, hogy sok más mediterrán országhoz hasonlóan itt is gyakran használnak alapanyagként frissen fogott halakat, rákokat, kagylókat, no meg zöldségeket és idénygyümölcsöket.

Souvlaki, avagy grillezett húskockák

A török hatás nagymértékben érződik az ízvilágon, nem csak a szomszédság, de a hosszú megszállás miatt is. A nagyvárosokban, a tengerparton inkább az olasz konyha hatása jellemző, a régi ételkultúra pedig elsősorban a hegyekben maradt fenn, de az idegenforgalom miatt is gyakran elevenítenek fel régi ételeket. Ettől eltekintve a mai Görögországban nehéz megtalálni az ókori gasztronómia nyomait, inkább a modern kori konyhaművészet vált elterjedtté és méltán világhírűvé.

Az isteni feta sajt

Sertéshúst – az éghajlati viszonyok miatt – csak ritkán fogyasztanak, inkább a marha és a birkahús, a juhfélék és a kecskehús a jellemző. Ezeknek többféle elkészítési módja van, de leggyakrabban sütik és grillezik őket. Rengeteg fűszert használnak, leginkább az oregano és a bazsalikom a meghatározó, de a koriander, a fahéj, a kömény, az olajbogyó is nagyon elterjedt. Görögországban bőven terem olajbogyó, ennek különféle változatait előételként fogyasztják, de felhasználják ételek ízesítésére is. Az olajbogyóból kiváló minőségű olajat nyernek, főzéshez, sütéshez ezt használják, de a salátákhoz is mindig olívaolajat használnak.

Salátákhoz kísérőként gyakran feta sajtot tálalnak. Ennek az alapanyaga a fehér kecske-, juh- és tehéntej, és enyhén sós íze tökéletes harmóniát alkot a zöldségekkel. A feta sajt az alapja a világszerte görög salátaként ismert vegyeszöldség-salátának, amelyet ők csak parasztsalátaként ismernek. Elterjedt saláta a dzadzíki is, amely joghurtból, uborkából, fokhagymával és olívaolajjal készül.

Folytatás következik!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.