Torta a varázsfa gyümölcséből

A majomkenyérfa gyümölcse

A majomkenyérfát a teremtés egyik ékkövének tartják, gyümölcse is nagy becsben van Afrikában, ahonnan maga a növény származik. A hosszúkás, tök formájú, lédús gyümölcs sok bajra gyógyszer, és mint kiderült, finom és egészséges tortát is lehet készíteni belőle.

A majomkenyérfa az élet fája, hiszen minden része felhasználható: például levele gyulladáscsökkentő és fűszer, magját kisütik, kérge nagyon jó lázcsillapító. Lével teli gyümölcse a majmok kedvenc eledele, innen kapta a nevét is. Baobabnak is hívják, amely az arab ‘bu hibab’ szóból származik és sokmagvú termést jelent. Nem ritka, hogy ezer évig is elél a fa, az esős évszakban akár többszáz liter vizet is képes felszívni és tárolni ágaiban. Ennek a nagy afrikai forróságban mind az emberek, mind az állatok nagy hasznát veszik.

Egészséges gigatorta

A majomkenyérfa gyümölcse azonban torta alapanyagnak sem utolsó. A Baobab Szupergyümölcs Hétre ugyanis elkészítették a világ egyik legegészségesebb tortáját, amiben természetesen majomkenyérfa gyümölcs is volt. A sütemény hatalmasra sikeredett, hét színes rétegből állt. A szivárványszínű „torony” szuperegészséges, hiszen magasabb lett a C-vitamin tartalma, mint a narancsnak, több kálium volt benne, mint a banánban, és rostokban lekörözte a teljes kiőrlésű kenyeret.

A tortát azért sütötték meg az „Éden Projekt” keretében, hogy felhívják a figyelmet a babobab számtalan előnyére, és arra, hogy mennyire egészséges. Az édességben azért más gyümölcs, sőt zöldség is volt: gránátalma, fekete áfonya, banán, alma és sárgarépa. Nem csak a „zöldek” miatt olyan egészséges ez az óriási desszert, hanem alacsony telített zsírsav és só tartalmának köszönhetően is, illetve azért, mert csak természetes gyümölcscukor édesíti. A torta elkészítése nagy kihívást jelentett a cukrászoknak, hiszen valami igazán különlegeset akartak alkotni. A majomkenyérfa gyümölcsének íze kicsit dinnyés, kicsit ananászos, általában juice-okat és ételeket ízesítenek vele, például halas fogáshoz és fagylalthoz is remek hozzávaló.

A majomkenyérfa Afrikában őshonos növény, és az ott élők egy részének megélhetési forrása. A tortával magára erre a különleges növényre szerették volna ráirányítani a figyelmet, hogy növeljék az exportját, és ezzel segítsenek azoknak a közösségeknek, akik ebből élnek.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.