Molekuláris gasztronómia otthon

A molekuláris gasztronómia irán rajongók számára van egy jó hírünk. Ennek a műfajnak az egyik kiemelkedő alakja, Ferran Adriá megalkotott olyan szetteket, amelyek segítségével akár otthon, a családnak is készíthetünk különleges gasztroműveket.

Vajon mit rejt a doboz?

A molekuláris gasztronómia megdöbbentő gasztroalkotásokra képes, hiszen semminek sem az a halmazállapota, ami eredetileg. A folyékony dolgok szilárdak, míg a szilárdak folyékonyak, így született meg például a habosított harcsa vagy éppen a folyékony olajbogyó. Akik számára azonban szimpatikusak ezek az ételek, Ferran Adriá katalán szakács találmányának köszönhetően már otthon is kísérletezhetnek elkészítésükkel. A molekuláris gasztronómia egyik fő képviselője az El Bulli étterem séfjeként gyakran örvendezteti meg vendégeit ilyen különlegességekkel, és most úgy gondolta, hogy olyan szetteket dob a piacra, amelyek segítségével bárki kipróbálhatja a konyhaművészetnek ezt a műfaját.

Az El Bulli étterem egy mitikus hely, ahogyan az itt született ételek is. Elkészítési technikájuk nagyon bonyolult, egy szelete ezeknek a folyamatoknak mégis aránylag könnyen megtanulható, ha vannak megfelelő eszközeink. Most ezeket az eszközöket adja a kezünkbe Ferran Adriá. A konyhai alkímia rejtelmeibe vezet be szettjeivel a mester, megtanulhatunk például zselésíteni úgy, mint a nagyok. Májusban négy különböző szett kerül a piacra Ferran és testvére, Albert jóvoltából. Az egyik szett segítségével a folyékony anyagokból ehető „gyöngyöket” készíthetünk, a másik a cukrászat egy különleges ágába, a harmadik a konyha-, míg a negyedik a koktélművészetbe vezet be minket.

A szett varázslatos tartalma

Mindegyik szett tartalmaz mérőkanalat, recetkönyvet, amelyben lépésről lépésre követhetjük az ételek elkészítését, és természetesen azokat a „varázsszereket”, amelyek hozzáadásával átalakulnak a kezeink között az alapanyagok. Egy-egy szett ára 70 euró (92 angol font), és világszerte eljuttatják a megrendelőknek. Két iternetes oldalon lehet leadni a rendelést: solegraells.com és guzmangastronomia.com. Ha érdekel, próbáld ki te is! Kíváncsiak vagyunk a végeredményre, ezért szívesen megnéznénk a fotókat elkészült alkotásaidról. Az office@gourmetguides.hu e-mail címre küldheted be a képeket.:)

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.