2. rész
Milyen szabályokat kövess a felkelő nap országában, hogyha egy asztalhoz ülsz le egy japán társasággal? Gyorstalpalónkból a legfontosabbakat megtanulhatod. Folytatódik a japán etikett tanfolyam.
Az étkezést úgy a legudvariasabb kezdeni, ha pár falat rizst eszünk, majd a levessel folytatjuk. Elsőre furcsa lehet, hogy a japánok nem feltétlenül követik az Európában megszokott leves-főétel-desszert sorrendet. A kis tálkákon elhelyezett ételeket a számunkra tetszőleges módon fogyaszthatjuk el, úgy, hogy a szánkhoz emeljük tálkával együtt, és evőpálcikával kicsipegetjük a finomságokat.
Arra vigyázzunk, hogy tilos a rizsbe szúrni a pálcikákat, mert ezt csak temetésen szokás, az oltárra helyezett rizs esetében. Nem illik ezen kívül mutogatni, hadonászni illetve válogatni sem velük.
A rizsből lehet repetázni is. Mikor újabb adagot kérünk, rizses tálunk alján hagyjunk egy kis maradékot, majd két kézzel nyújtsuk a tálunkat annak, aki szed nekünk. Viszont az étkezés végén tálkánkban meghagyni a rizst nem szabad, ezért csak annyit vegyünk ki, amennyit meg is tudunk venni.
A meleg leveseket lehet, és kell is szürcsölni, teli szájjal pedig megengedett beszélni. A szipogás, cuppogás sem okoz problémát, de orrot fújni viszont nagy illetlenségnek számít.
Étkezés előtt a „jó étvágyat” kifejezés helyett az itadakimasu szót használjuk, mely azt jelenti, hogy magunkhoz vesszük az ételt, az étkezés befejeztével pedig a gochisousamadeshita kifejezést használhatjuk, mellyel megköszönjük az elénk tárt lakomát.
Röviden ezek lennének a legfontosabb tudnivalók, melyeket mindenképp érdemes tudni, ha egy autentikus japán étterembe, vagy akár Japánba készülünk. Ennyi információ birtokában biztos, hogy nem kerülünk kellemetlen helyzetbe, sőt mindenki értékelni fogja felkészültségünket.