A sajt táplálkozás-élettani értékét elsősorban fehérjetartalma adja. Az ember mindennapos teljesítőképességében jelentős szerepet játszik a táplálékkal felvett fehérje értéke. A sajt tartalmazza az összes lényeges, életfontosságú aminosavat. A legfontosabb kalciumforrásunk, így segít megelőzni a csontritkulást, de jelentős mennyiségű magnéziumot, cinket és foszfort is rejt magában.
A sajt nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitaminokat biztosít szervezetünk számára, így például a tej A-vitamin tartalmának 80 százaléka a sajtban is megtalálható. Érdekesség, hogy a sajt a fogszuvasodás ellen is védelmet nyújt, mert gátolja a fogzománcot megtámadó savak képződését. Vizsgálatok igazolták, hogy az étkezés után elfogyasztott kis sajtdarab felére csökkenti a cukor okozta fogszuvasodás előfordulási arányát.
A hasznos információkért köszönet Pekáry Dorottya táplálkozási-tanácsadónknak!