Vacsora egy olasz családnál

Ritkán érzi magát az ember úgy egy étteremben, mintha otthon lenne, a Porcellino Grasso ristorantéban mégis átéltem ezt az élményt.

Rusztikus étterembelső

A rusztikus hangulatú, otthonos étterembe lépve, a szökőkút mellett és a kockás abroszos asztalok között elsétálva már éreztem, hogy itt, ezen a helyen nagy csalódás nem érhet, hiszen egy kellemes vacsora egyik feltétele adott, az otthonos környezet. A kazettás fa mennyezet, a kovácsoltvas korlát, az antik gyertyatartó, a szövött tájkép a falon és a hangulatos világítás mind-mind hozzájárultak ehhez az érzéshez. A szép tágas étterem egyik szegletében üldögélve vártuk, hogy a „Kövér Kismalac” névre keresztelt étekműhely elvarázsoljon bennünket igazi olasz finomságaival. Sőt, titkon abban reménykedtük, hogy felülmúlja várakozásainkat.

Paradicsom, bazsalikom és tészta

A tavaly nyáron nyílt ristorante törzsközönsége zömében magyar, ez máris jó jel, hiszen a nagyon fűszeres ízvilágához szokott embereknek általában nehéz a kedvükre tenni. A hagyományos olasz konyha csínján bánik a fűszerekkel, rozmaringot és bazsalikomot ugyan sokat használ, fokhagymát is, ám ez még édeskevés lenne egy emberes étkekhez szokott vendég ízlelőbimbóinak. Éppen ezért döntött úgy a séf, Csizmazia László, hogy merészebben fog fűszerezni, így hozza közelebb az olasz konyhát a magyarok ízlésvilágához. Ez az ötlet bevált, mint ahogyan az is, hogy gyerekközpontúvá teszik a helyet. A játszótér, játszóház és gyermekmenü miatt szívesen költik itt el a hétvégi ebédet a családok.

Az isteni feketekagyló

Minket elsősorban a mascarpone krémről zengett ódák vonzottak ide, mert az olasz desszertek egyszerűen imádnivalók, főleg akkor, ha mesterien készítik el őket. Ám az „élvezetek késleltetése” elve szerint – utoljára hagyni a legjobb falatokat – cselekedtünk, és ezt nagyon jól tettük. A ropogós bruschetta parmezánnal, fokhagymásan és isteni koktélparadicsom halommal a tetején gusztusos bevezető volt. Aki szívesebben készíti elő a gyomrát a főételhez egy levessel, az ne hagyja ki a házias minestronét, ahogyan a nagyi készítené. A nagy tál fehérboros, fokhagymás, petrezselymes feketekagyló csipegetése közben már-már majdnem dugába dőlt az „élvezetek késleltetése” terv, de türtőztettem magam, és türelmesen kivártam az est fénypontját, a mascarpone krémet mandulás piskótával és forró csokoládéval. És milyen jól tettem!

Cím:

Porcellino Grasso Ristorante
1024 Budapest, Ady Endre u. 19.
web: www.porcellino.hu

A fotók forrása az étterem oldala.

 

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.