Rizs és alga a japán konyhában

Algalapok: ebből készül a sushi is

A japán konyha alapvető élelmiszere a rizs, ami minden étkezésnél főfogás. Rendkívül egészségesnek mondják e távol-keleti nép táplálkozását, mert sok nyers és párolt ételt, viszont kevés zsírt fogyasztanak. A sok zöldség mellett a különböző halak és tenger gyümölcsei meghatározó szerepet játszanak a japánok étkezésében. Érdekes, hogy különleges figyelmet szentelnek a tálalásnak, szerintük az ételnek harmóniát kell sugároznia és esztétikus látványt kell mutatnia.

A japánoknál az algafogyasztás is nagyon népszerű. Ezek a tengeri növények igen hasznosak a teljes értékű, egészséges táplálkozásban, mivel a rengeteg vitamin, nyomelem és ásványi anyag mellett különféle esszenciális aminosavakat is tartalmaznak. Ezek a vitális anyagok hozzájárulnak a szervezet még tökéletesebb működéséhez, így a test harmóniájához valamint terheléskor – mind testi és szellemi- az erő pótlásához.

A kombu alga széles, vastag, sötétzöld tengeri növény, amely az óceánok mélyén terem. Az egyik legegészségesebb algafajta, mivel javítja a nyirokrendszer keringését. Kalóriatartalma rendkívül alacsony (35 kcal/100g), ennek ellenére telítettségérzést okoz, ez magas rosttartalmának köszönhető. Ezért közkedvelt a fogyókúrázók körében. Jódot, vasat és magnéziumot is tartalmaz.

A cikket Pekáry Dorottya táplálkozási tanácsadónk készítette.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.