Jellegzetes görög ízek – 2. rész

Görög ételek, amiket mind megkóstolunk! – 2. rész

Mi maradt még ki a március 18-ai görög vacsora menüjéből? A húsok, a tzatziki és a desszert. Most ezeket szedjük ízekre.:)

Szudzuki

Pikáns darált borjúhús rúd vagy pogácsa, ami tipikusan görög, bár az itthoni görög éttermek étlapján nem nagyon szerepel. Pikáns és ízes, a borjúhús nyújtotta minden előnnyel felvértezve.

Gyros

A gyros alap!

Az étel az Oszmán Birodalom érdeme, a török dörner, azaz forgó szóból ered az elnevezése. A függőleges, forró nyárs előtt sütött húsból faragják le a már pirosra sült részeket, majd mindenféle friss zöldséggel, tzatzikivel pitába teszik, szendvicsként kínálják. Természetesen tál formájában is létezik ez az étel, akkor sült krumplit is tesznek mellé, így még tartalmasabb. Gyors és nagyon ízletes étel, egy jó gyros jöhet ebédre vagy vacsorára is, tökéletesen enyhíti az éhséget.

Szuvlaki

A szuvláki (souvlaki) nyársra húzott húsdarabka, olyasmi, mint nálunk a rablóhús, viszont zöldségek nincsenek a rétegek között, csakis hús. Népszerű utcai étel, akárcsak a gyros. A saslik nem idegen a görögöktől sem, és legalább lesz némi összehasonlítási alapunk, hiszen ettünk már a szerb, orosz és grúz vacsoránkon is húsnyársakat.

Sajttal töltött bifteki

Bifteki

A bifteki nem más, mint húspogácsa, mégse a magyar fasírtra gondoljunk, mert az íze teljesen más. A görög burger jellegzetes ízét a mediterrán fűszerek adják, de olykor sajt is kerül a belsejébe, akkor még laktatóbb a húspogácsa. Egytálételről van szó, hiszen elég tartalmas, sült krumplival vagy salátával köríthetjük. A legfinomabb akkor, hogyha szabad tűzön grillezik. Ahány ház, annyiféleképpen készítik.

Dzadziki

A dzadziki vagy tzatziki a görög joghurtos uborka saláta, a görögöknél és törököknél is közkedvelt. Juh- vagy kecsketejből készült joghurt az alapja, ebbe teszik bele a kimagozott uborka csíkokat és az öszetört gokhagymát, fűszerként pedig mentát vagy kaprot használnak. Borecettel és olívaolajjal dúsítják. A görögöknél krémesebbé teszi a száraz húsokat, mint a szuvlakit, illetve a gyros-t. Mindkettő étel elmaradhatatlan összetevője! Az uborka vízben gazdag, míg a hideg joghurt remekül hűsít, ezért szeretik a tzatzikit a mediterrán népek.

Hagyományos görög édesség

Ravanni

A ravanni egy tipikus görög desszert, amelyet a búzadara, a szirup és a citrom tesznek egyedivé. Egy kevert süteményről van szó, gyorsan és könnyen elkészíthető. A görögök elsősorban karácsonykor fogyasztják, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy máskor nem lehet. A citrommal készült szirup édeskés íze adja meg jellegzetes ízét, akárcsak a baklavának a rengeteg méz. A forró piskótát higed sziruppal locsolják meg, majd hagyják az ízeket összeérni. Nyáron fagyival még istenibb!

 

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.