Élelmiszerekkel kapcsolatos találmányok toplistája
Brit tudósok sorra vették, hogy melyek az utóbbi húsz év leginnovatívabb konyhai találmányai. Az ételek és italok vonatkozásában a felfedezéseknek egész hosszú a sora, főleg hogyha két évtizedről van szó. Inkább a praktikum volt a döntő szempont, amikor felállították a Top20-as listát. Így már érthető, hogy a hűtőszekrény és a pasztőrözött tej miért szorította le a csokoládé-szökőkutat.
Őseink nagy túlélő eszközei, mint a halászháló vagy a parafa dugó bezzeg rákerültek a listára. Az első és legfontosabb konyhai eszközünk a brit tudósok szerint a hűtőszekrény, míg a fazék, kés és kanál csupán a 14., 15. és 16. a sorban. A Royal Society, vagyis a Brit Tudományos Akadémia 45 élvonalbeli tudósának a lista összeállításakor a szempontjai a következők voltak: elérhetőség, termelékenység, esztétika és egészségesség. Nem véletlen, hogy a lista első három helyezettje brit találmány: a hűtőszekrényt 1748-ban Glasgow-ban találták fel, ám ekkor még csak egyetemi keretek között, a konyhába tervezett változatra egészen az 1920-as évekig várni kellett. Szintén britnek, egy kereskedőnek köszönhető a konzervdoboz, amellyel 1810-ben rukkolt elő.
A Royal Society tagjai 350 éven keresztül mindvégig az emberek életminőségének a javításán dolgoztak, éppen ezért a tudománynak sokat köszönhetünk. Meggyőződésük, hogy a találmányoknak az egészséges életmódot kell támogatniuk, akkor látják el maximálisan a feladatukat. A hűtő több millió emberek számára tette lehetővé, hogy változatos, tápanyagokban gazdag ételeket egyenek.
A pasztörizálással a tejben lévő káros baktériumokat megölik. Ez az eljárás forradalminak számított, hiszen a rosszul tárolt nyers tej miatt majdnem háromszor annyian kerültek kórházba, mint egyéb más élelmiszer okozta betegség miatt. Peter Durandnak köszönhetjük a konzervdobozt, amely nem csak abban segített, hogy hosszabban eltartható lett egy-egy élelmiszer, hanem abban is, hogy pléhdobozban könnyebben tudták szállítani. Érdekes, hogy a konzervnyitót csak 50 évvel később találták fel.
Toplista
1. Hűtőszekrény
2. Pasztörizálás
3. Konzervdoboz
4. Sütő
5. Öntözés
6. Cséplő- és aratógép
7. Sütés
8. Fajnemesítés
9. Őrlés
10. Eke
11. Erjesztés
12. Halászháló
13. Vetésforgó
14. Fazék
15. Kés
16. Evőeszköz
17. Dugó
18. Hordó
19. Mikrohullámú sütő
20. Serpenyő