A világ legdrágább karácsonyi vacsorája

A VeryFirstTo.com-nak köszönhetően Ben Spalding séf tolmácsolásában megszületett a világ legdrágább karácsonyi menüje, ami 125 ezer angol fontba, vagyis 43,7 millió forintba kerül. A négyfogásos vacsorát négy személyre komponálták meg, csupa különleges alapanyagból készül, olyasmikből, amik leginkább királyok tányérjára valók.

Almas luxus kaviár

Már a kezdés is csodálatos, az aperitif egy 1907-es évjáratú Piper Heidsieck pezsgő, amelyet gyémántokkal kirakott poharakban szervíroznak. Csak az étvágygerjesztő ital közel 13 millió forintnak megfelelő fontot kóstál. Az első fogás egy nagyon előkelő iráni márka, az Almas luxus kaviárja 150 éves balzsamecettel. A pezsgőhöz képest olcsó, mindössze 1,7 millió forint a piaci ára. A második fogás is csupa-csupa méregdrága hozzávalóból áll: a világ legdrágább sárgadinnyéjét, a Yubari Kinget (870 ezer forintnyi gyümölcsös élvezetről van szó) fehér Alba szarvasgombával és sáfránnyal párosították.

A főfogás mi más is lehetne, mint pulyka, de jóval fantáziadúsabban, mint gesztenyével töltve. Dodine, a pulykák királya, a legeslegjobb eme szárnyasok közül. Ezt a különleges pulykát csakis valami nagyszerű finomsággal szabad megtölteni, legalábbis Ben Spalding szerint. Erre a legalkalmasabbnak a Wagyu marha húsát és szívét találta, majd az egész „madarat” beborította ehető, 50 karátos arany lapokkal, ami még 2 millió forintot dobott az étel értékén. Ez azonban még nem volt elég, különleges iráni pisztáciával is megszórta a remekművet. Így a főfogás teljes értéke 5,6 millió forint lett.

Densuke görögdinnye

Ennyi fenséges falat után nem lehetett könnyű kitalálni a leginkább alkalomhoz illő „királyi” desszertet. A sztárséfnek természetesen erre is volt ötlete: a világ egyik legkülönlegesebb kávéját, a Kopi Luwakot használta fel, ebből készített kávéhabot. Az édesség különlegesség 1 millió forintból készült el, és közel még egyszer ennyibe került a mellé felkínált Densuke görögdinnye. A csak Hokkaido szigetén termő gyümölcs héja fekete, alakja pedig szabályos kör. Teljesen egy bowling labdára emlékeztet.

A világ legdrágább karácsonyi vacsorája nemcsak ára miatt egyedi, hanem azért is, mert Spalding és csapata a megrendelő otthonában készíti el, így minden egyes lépésnek szemtanúi lehetnek a vendégek. A séf a szeretet ünnepén nagyon adakozó, hiszen az ár 80 százalékát a brit rákkutatóknak ajánlja fel.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.