Táplálkozási trendek az egészség jegyében

Minden évben felfedezünk valami izgalmas ételt, különleges alapanyagot, hiszen a táplálkozásban is éppen úgy követjük az éppen aktuális trendeket, mint a divatban. 2013-ban a következő egészséges étkezési „szabályok” lesznek a mérvadók.

Éljen minden, ami gluténmentes! A glutén érzékenység egyre gyakoribb jelenség, ám sokan nem emiatt döntenek a gluténmentes termékek mellett. Vannak, akik azért nem fogyasztják ezt a búzában, árpában és rozsban is megtalálható fehérjét, hogy elűzzék a stresszt, mások pedig az emésztésük egészségéért mellőzik. Szerencsére maradt még olyan gabona, ami gluténmentes, például a rizs, a zab vagy a kukorica.

Csak természeteset!

Akadnak azonban olyanok is, akik azokat az élelmiszerek zárják ki étkezésükből, amelyek szerintük testük ellenségei. A leggyakoribb, hogy hozzáadott cukrot nem esznek, ami valahol érthető, de a fehér liszt is sokszor tiltólistás. Egyesek viszont semmit sem esznek meg, ami meg van főzve, vagyis hőkezelt, ők a nyers étkekben bíznak csak.

Egy felmérés szerint a szakácsok több mint fele a természetes, pontosabban természetes körülmények között termesztett alapanyagokban hisz. Ezeknek a termékeknek az előállításához ugyanis nem használnak szintetikus növényvédő szereket, génmódosított hozzávalókat, antibiotikumokat vagy növekedési hormonokat.

Reggelizz, mint egy király! Jól teszed, ha finom reggelivel indítod a napot, hiszen kutatások igazolják, hogy ezek az emberek egészségesebbek, és kevésbé hajlamosak a nap folyamán üres kalóriákat „enni”.

A kecske bizony slágertermék. A vörös húst fogyasztók közel hetven százaléka a kecskehúst választotta egy, a világ minden lakójára vonatkozó adat szerint. A kecskesajt, kecsketej és kecskejoghurt ugyan már nálunk is nagy népszerűségnek örvend, de a kecskehús jórészt ismeretlen a magyar gasztronómiában.

Modern kukta

A kukta viszont újra reflektorfénybe került, persze nem a nagyi féle verzió, hanem a modern változat. Nagy előnye, hogy egészséges és könnyű ételeket lehet benne készíteni, zsiradék hozzáadása nélkül. A zöldségek szépen megpárolódnak benne, a húsok pedig saját szaftjukban sülnek, főnek meg. A végeredmény pedig vajpuha, ínycsiklandó étel.

A háztájinál nincsen jobb! Az őstermelők, gazdák által készített sajtoknak vagy éppen lekvároknak nincsen párja. Ízesek, gusztusosak és egészségesek portékáik, és talán a legfontosabb, hogy frissek.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.