Merényi Krisztina

Merényi Krisztina

Közel húsz éve dolgozom az idegenforgalomban japán tolmácsként, idegenvezetőként.

2007 óta szervezek japán vacsoraesteket barátaim, ismerőseim kérésére.
Ezeken az összejöveteleken tradicionális ételeket kóstolunk úgy, hogy közben mesélek az ételek elkészítéséről, a japán étkezési szokásokról, illetve a kultúráról is. Az ilyen esték népszerűségét az alapozza meg, hogy autentikus környezetben, szépen megterített asztalnál, jellegzetes japán ételek elfogyasztása közben a résztvevő vendégek többet kapnak egy átlagos vacsoránál.

Egy új világ nyílik meg előttük, hiszen a felszolgált ételek sokat mesélnek nekünk. Történetük, múltjuk van. Egy nép több ezer év alatt kialakult tradícióit és étkezési kultúráját ismerhetjük meg általuk. A tálalás módja, a különböző fogások meghatározott szabályrendszerrel történő elfogyasztása, az étkezési etikett, mind-mind kulturális sajátosság. S ez így van minden nép esetében.

Megismerni és megismertetni a tőlünk szokatlan, különleges ízeket, felhívni a figyelmet az igényes étkezésre, az eltérő szokásrendszerre, arra, hogy szeressük a jót, a szépet, a finomat – ez a jövőre vonatkozó törekvésünk.

Vacsoraestjeinkkel pedig szeretnénk a világ legkülönbözőbb tájainak gasztronómiáját bemutatni, mert hisszük, hogy az ételeken keresztül magát a kultúrát is megismerhetjük…

Varga Viktória

Varga Viktória

Tizenhárom évig foglalkoztam újságírással, számtalan témát dolgoztam fel, és az gyorsan kiderült, hogy az életmóddal és különösen a gasztronómiával kapcsolatosak állnak igazán közel a szívemhez. Ez nem véletlen, hiszen a magyarországi „slow food” mozgalom egyik alapító tagja vagyok.

A Napi Gazdaságnál megadatott az számomra, hogy az „Étteremajánló” rovatot írhattam kilenc hónapon keresztül, ami valljuk be, nem egy hálátlan feladat. Finomabbnál finomabb ételeket kóstolhattam meg, kellemes vacsorákban volt részem, ahol a séfek a kedvemet keresték és a legjobb ételeket tálalták fel. De egyszer minden jó véget ér, tartja a mondás.

Ám én ezt nem hagyom, hiszen a gasztronómia nálam egy olyan „szerelem”, amiért érdemes harcolni. Most is ezt teszem, hiszen legjobb barátnőmmel, Merényi Krisztával – aki sokáig szerkesztőtársam is volt – megalapítottuk a Gourmet Guides-ot, ahol célunk nem más, mint lassan, a módját megadva megkóstolni különböző nemzetek isteni étkeit, és ízkalandozásokra csábítani mindenkit, aki nyitott egy-egy gasztrotúrára, no meg a jó társaságra, izgalmas vacsoraestekre.

Krisztával remekül kiegészítjük egymást, mindketten lelkesek vagyunk, bármibe kezdünk, és ez hajt minket előre. Erre a honlapra is „saját gyermekünkként” tekintünk, és reméljük, hogy jó szülők leszünk. Folyamatosan tápláljuk majd ötleteinkkel, és reméljük, magába szívja mindazt a tudást, amit át szeretnénk neki adni. Bízunk benne, hogy szépen fog fejlődni, és előbb-utóbb meghálálja azt a sok gondoskodást, amit kap tőlünk. Ám a legnagyobb boldogság az lenne, ha számodra is szerethető lenne.