Gaztrotalálmányok toplistája

Élelmiszerekkel kapcsolatos találmányok toplistája

Az 1920-as évek hűtője

Brit tudósok sorra vették, hogy melyek az utóbbi húsz év leginnovatívabb konyhai találmányai. Az ételek és italok vonatkozásában a felfedezéseknek egész hosszú a sora, főleg hogyha két évtizedről van szó. Inkább a praktikum volt a döntő szempont, amikor felállították a Top20-as listát. Így már érthető, hogy a hűtőszekrény és a pasztőrözött tej miért szorította le a csokoládé-szökőkutat.

A háziasszony nagy segítsége

Őseink nagy túlélő eszközei, mint a halászháló vagy a parafa dugó bezzeg rákerültek a listára. Az első és legfontosabb konyhai eszközünk a brit tudósok szerint a hűtőszekrény, míg a fazék, kés és kanál csupán a 14., 15. és 16. a sorban. A Royal Society, vagyis a Brit Tudományos Akadémia 45 élvonalbeli tudósának a lista összeállításakor a szempontjai a következők voltak: elérhetőség, termelékenység, esztétika és egészségesség. Nem véletlen, hogy a lista első három helyezettje brit találmány: a hűtőszekrényt 1748-ban Glasgow-ban találták fel, ám ekkor még csak egyetemi keretek között, a konyhába tervezett változatra egészen az 1920-as évekig várni kellett. Szintén britnek, egy kereskedőnek köszönhető a konzervdoboz, amellyel 1810-ben rukkolt elő.

A Royal Society tagjai 350 éven keresztül mindvégig az emberek életminőségének a javításán dolgoztak, éppen ezért a tudománynak sokat köszönhetünk. Meggyőződésük, hogy a találmányoknak az egészséges életmódot kell támogatniuk, akkor látják el maximálisan a feladatukat. A hűtő több millió emberek számára tette lehetővé, hogy változatos, tápanyagokban gazdag ételeket egyenek.

Konzervdoboz, a nagy találmány

A pasztörizálással a tejben lévő káros baktériumokat megölik. Ez az eljárás forradalminak számított, hiszen a rosszul tárolt nyers tej miatt majdnem háromszor annyian kerültek kórházba, mint egyéb más élelmiszer okozta betegség miatt. Peter Durandnak köszönhetjük a konzervdobozt, amely nem csak abban segített, hogy hosszabban eltartható lett egy-egy élelmiszer, hanem abban is, hogy pléhdobozban könnyebben tudták szállítani. Érdekes, hogy a konzervnyitót csak 50 évvel később találták fel.

 

 

Toplista

1.    Hűtőszekrény
2.    Pasztörizálás
3.    Konzervdoboz
4.    Sütő
5.    Öntözés

A klasszikus hármas

6.    Cséplő- és aratógép
7.    Sütés
8.    Fajnemesítés
9.    Őrlés
10.    Eke
11.    Erjesztés
12.    Halászháló
13.    Vetésforgó
14.    Fazék
15.    Kés
16.    Evőeszköz
17.    Dugó
18.    Hordó
19.    Mikrohullámú sütő
20.    Serpenyő

 

Kategóriák: Ajánlatok, Gasztromorzsák
Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.