Most következzen két olyan sütemény, ami nélkül nincsen karácsony, viszont ha egy kicsit másképpen készíted el, sokkal egészségesebb, mint az eredeti.
Mézeskalács
Hozzávalók kb. 140 darabhoz:
- 200 g méz
- 150 g barna cukor
- 50 g vaj/margarin
- 4 tojás
- 400 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 kk. őrölt fahéj
- ½ kk. őrölt szegfűszeg
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 csipet só
- A díszítéshez és a mázhoz: dió, felezett mogyoró, vágott mandula, pisztácia, mazsola, napraforgómag.
Elkészítés:
1. A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a barna cukrot és a vajat/margarint, mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
2. Egy mélyebb tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a szegfűszeget, a szódabikarbónát és a sót, hozzáadjuk a mézes masszát, fakanállal jól összekeverjük, a tetejét elsimítjuk, letakarjuk, és a hűtőszekrényben 12 órát pihentetjük.
3. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Alaposan meglisztezett munkalapon vagy két sütőpapírlap között kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, lisztbe mártogatott különféle formákkal kiszúrjuk. Amelyiket karácsonyfadísznek szánjuk, azt valamelyik csúcsánál-csücskénél szívószállal átlyukasztjuk.
4. A forró sütőben 10-12 percig aranybarnára sütjük. Még melegen – sütőlapáttal – leválasztjuk őket a sütőpapírról, rácsra rakosgatva hagyjuk egészen kihűlni. Fémdobozba zárva, hűvös helyen nagyon sokáig eláll, és egyre puhább, porhanyósabb lesz
Bejgli egészségesebben
Hozzávalók a tésztához:
- 1.2 kg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 35 dkg vaj
- 10 dkg méz
- 5 dkg élesztő
- kb. 2 dl tej
- 1 db tojás
- só
A tészta elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
A többi alapanyagot egy nagy tálba tesszük, és a felfutott élesztővel rugalmas tésztát gyúrunk belőlük. Ha nem elég ruganyos a tészta, adhatunk hozzá még tejet vagy vizet.
Hideg helyen néhány órát pihentetjük.
Hozzávalók a töltelékekhez:
- 30 dkg méz
- 40 dkg darált dió vagy mák
- 1/2 citrom reszelt héja
- késhegynyi fahéj
- mazsola
- langyos víz
1. A töltelékekhez szükséges alapanyagokat összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy a töltelék se túl híg, se túl sűrű ne legyen, mert akkor a tészta sütés közben felreped. A töltelékeket hidegen kenjük a tésztára.
2. Ha a tészta szépen megkelt ismét átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, majd cipókká formáljuk. Mindegyik cipót téglalap alakúra nyújtjuk.
3. Hármat diós, hármat mákos töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a tölteléket egészen a tészta széléig kenjük, a két végét egy ujjnyira visszahajtva a tésztát felsodorjuk.
4. A rudakat előre kivajazott tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz. Tojással megkenjük.
5. Egy fél óráig meleg helyen tartjuk.
6. Ismét megkenjük, és hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad.
Mérsékelten meleg sütőben 35-40 percig sütjük.
Jó étvágyat hozzá!