Egészséges karácsonyi menü – 2. rész

Most következzen két olyan sütemény, ami nélkül nincsen karácsony, viszont ha egy kicsit másképpen készíted el, sokkal egészségesebb, mint az eredeti.

Mézeskalács

Egy tányérnyi egészséges finomság

Hozzávalók kb. 140 darabhoz:

  • 200 g méz
  • 150 g barna cukor
  • 50 g vaj/margarin
  • 4 tojás
  • 400 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • ½ kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • A díszítéshez és a mázhoz: dió, felezett mogyoró, vágott mandula, pisztácia, mazsola, napraforgómag.

Elkészítés:
1. A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a barna cukrot és a vajat/margarint, mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
2. Egy mélyebb tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a szegfűszeget, a szódabikarbónát és a sót, hozzáadjuk a mézes masszát, fakanállal jól összekeverjük, a tetejét elsimítjuk, letakarjuk, és a hűtőszekrényben 12 órát pihentetjük.
3. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Alaposan meglisztezett munkalapon vagy két sütőpapírlap között kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, lisztbe mártogatott különféle formákkal kiszúrjuk. Amelyiket karácsonyfadísznek szánjuk, azt valamelyik csúcsánál-csücskénél szívószállal átlyukasztjuk.
4. A forró sütőben 10-12 percig aranybarnára sütjük. Még melegen – sütőlapáttal – leválasztjuk őket a sütőpapírról, rácsra rakosgatva hagyjuk egészen kihűlni. Fémdobozba zárva, hűvös helyen nagyon sokáig eláll, és egyre puhább, porhanyósabb lesz

Bejgli, ahogy mi szeretjük

Bejgli egészségesebben

Hozzávalók a tésztához:

  • 1.2 kg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 35 dkg vaj
  • 10 dkg méz
  • 5 dkg élesztő
  • kb. 2 dl tej
  • 1 db tojás

A tészta elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
A többi alapanyagot egy nagy tálba tesszük, és a felfutott élesztővel rugalmas tésztát gyúrunk belőlük. Ha nem elég ruganyos a tészta, adhatunk hozzá még tejet vagy vizet.
Hideg helyen néhány órát pihentetjük.

Hozzávalók a töltelékekhez:

  • 30 dkg méz
  • 40 dkg darált dió vagy mák
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • késhegynyi fahéj
  • mazsola
  • langyos víz

1. A töltelékekhez szükséges alapanyagokat összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy a töltelék se túl híg, se túl sűrű ne legyen, mert akkor a tészta sütés közben felreped. A töltelékeket hidegen kenjük a tésztára.
2. Ha a tészta szépen megkelt ismét átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, majd cipókká formáljuk. Mindegyik cipót téglalap alakúra nyújtjuk.
3. Hármat diós, hármat mákos töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a tölteléket egészen a tészta széléig kenjük, a két végét egy ujjnyira visszahajtva a tésztát felsodorjuk.
4. A rudakat előre kivajazott tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz. Tojással megkenjük.
5. Egy fél óráig meleg helyen tartjuk.
6. Ismét megkenjük, és hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad.
Mérsékelten meleg sütőben 35-40 percig sütjük.

Jó étvágyat hozzá!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.