Zenével átitatott vacsoraest

Az elmúlt közel négy évben nagyon sokféle vacsoránk volt, de egyiknél sem állt annyira a középpontban a zene, mint a Stradivari étteremben tartott estünkön. Nem csoda, hiszen a helyszín az Aria Hotel volt, aminek már a neve is a zene szeretetéről árulkodott, hát még az épület beltere.

 

Váradi-Szabó Balázs mesél

Általában mire számíthat egy vendég egy luxushotelben megrendezett vacsorán? Kimondhatatlan nevű ételekre, aprócska adagokra, túldíszítettségre, a fehér abrosz mellett átélt feszengésre, sterilitásra és királyi pompára. Az Aria Hotelben sok szempontból azonban más volt a helyzet, hiszen egy nagyon kedves barátunk invitált ide minket a vendégeinkkel együtt, méghozzá egy rendhagyó magyaros vacsorára. A környezet és a kiszolgálás kifogástalan volt, vagyis osztályon felüli, szóval luxus, az ételek pedig minőségiek, egyediek és szemet gyönyörködtetők, és valóban visszaköszöntek a magyaros ételek, habár formájuk sokszor eltért a hagyományostól, megszokottól.

A hotel Stradivari éttermében nem okozott meglepetést a díszítés, a kotta és a mennyezetről lelógó hegedűk, viszont az ételkülönlegességek annál inkább. Az étterem gasztronómiai szakértője, Váradi-Szabó Balázs, aki mesélt a hely filozófiájáról, miért döntöttek a „farm-to-table”, vagyis a „termelőtől az asztalig” koncepció mellett, és miért fontos számukra, hogy a legapróbb részletekre is adjanak. Ferencz Gábor séf volt az, aki a megálmodott ízeket és formákat megkomponálta, Szabó Zsuzsanna desszert séf pedig egy mentás- csokis japánkertet varázsolt a tányérunkra.

A híres Bogányi-zongora

A Stravivari hangulatot még inkább fokozta, hogy a híres Bogányi-zongorán jazz stílusban szólaltak meg jól ismert dallamok. A zene remek aláfestés volt az újszerűen megfogalmazott, friss hazai alapanyagokból készült alkotásokhoz: resztelt libamáj maki, „palóc leves”, macesz libával, szarvas, csicsóka, gomba, áfonya jus és csokis-mentás desszert követték egymást. A sushi tekercs csak külalakjában volt japán, a belbecs szín magyarra sikeredett: burgonyapüré burokban resztelt máj bújt meg.

A palóc levesben a répa félgömb alakú volt, ezzel adva egy kis pluszt a hétköznapinak számító ételhez. A maceszgombóc libacombot rejtett, ez az ízletes szárnyas volt a tölteléke. A szarvasnyakat csicsókával, a napraforgó egyik „édes”, kedves rokonával körítették, a vajpuha hús szinte szétolvadt a szánkban, a csicsóka pedig megédesítette az ízélményt. A desszert újra egy kis japán vonalat képviselt, akárcsak a maki, szemet gyönyörködtető, mentás és csokis japánkertből falatozhattunk, ami ízében az „After eight” desszertre hajazott.

A levest szervírozzák

Mintegy levezetésképpen tettünk egy sétát az Aria luxusszállóban, ahol minden szoba más, egy közös azonban van bennük, zenére hangolták őket, legyen szó klasszikus vagy éppen jazz dallamokról. Az est fénypontja a High Note Skybarból elénk táruló csodás látvány volt, a Bazilika ködben úszó, kivilágított sziluettje. Itt hasonlóan kellemes koktélok készülnek, mint a welcome drinkünk, a Red Pearl, ami Campari, friss eper-, narancs- és citromlé, cukor, Chateu Dereszla pezsgő kellemes keveréke. Az élménydús vacsora után elégedetten sétálunk ki a szépséges Ariából, és reméljük, hogy máskor is élvezhetjük a ház vendégszeretetét!

A luxus vacsoraest a Gourmet Guides újévi ajándéka volt vendégeinek, hiszen igazán kedvezményes áron lehetett része mindenkinek ebben a pompás élményben. Köszönjük szépen a hotelnek a meghívást!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.