Whisky: vízzel vagy víz nélkül?

A whisky szakértők és kedvelők körében mindig vita tárgyát képezi, hogy tisztán vagy vízzel hígítva igyák inkább ezt a nagyszerű italt. A skót Islay szigeten található Bownmore szeszfőzde megadja a fogyasztóknak a választás lehetőségét, és egy oktatóprogram keretében próbálja meg elmondani nekik, hogy mi annak az előnye, hogyha vizet adnak a whisky-hez.

Egy mini luxus víztorony

A „Bownmore Víz Program” kelléke két speciálisan kialakított víztartály, amelyből vizet lehet adagolni az italhoz. A cél arra ösztönözni a whisky fogyasztókat, hogy csapoljanak egy adag vizet a poharukba. Két verzióban létezik a vízcsapoló berendezés: az egyik egy kerek tartály, amelyet ha megbillentünk az állványon, a poharunkba „csepegteti” a vizet; a másik egy üvegablakos rézcsoda két csappal, amelyben a vízszintet bármikor ellenőrizhetjük az üvegen át. A tartályokat kézzel készítik és mindegyik számozott példány. Jár hozzájuk tréning és “Bownmore Whisky és Víz Katalógus” is.

Rachel Barrie főzőmester szerint a Bownmore whisky nagyon összetett és harmonikus ital széles ízspektrummal. Kóstolása közben egy ízutazáson vehetünk részt, hiszen az édestől az óceán sósságán át megtapasztaljuk a gyümölcsösség és a füstös íz számtalan változatát. Természetesen ez az ital önmagában is hatalmas élmény, de ha vizet adunk hozzá, más ízek szabadulnak fel, így egy újabb ízkalandban lehet részünk. A mesteri keverék:

Bownmore whisky sor

két rész whisky és egy rész víz. Barrie szerint a 12 éves Bownmore meghatározó ízei a méz, a karamell és a citrom, de ha vízzel hígítjuk, akkor „előbújik” belőle a tengeri só, a vanília és a mandula, a nyelvünkön érzünk némi barack, ananász, tengervíz, ánizs és menta ízt is. A kísérletező kedvűek és a kíváncsiak mindenképpen próbálják ki a vizes verziót is, hiszen csak nyerhetnek vele!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.