Világrekord vegán Sacher torta

Az idei bécsi Veganmania fesztiválon biosör, vegán kebab valamint tojás- és tejmentes muffinok, torták várták az érdeklődőket. A Museumsplatzon megtartott rendezvény fő attrakciója azonban a világ legnagyobb méretű Sacher tortája volt.

Eduárd Sacher 181 évvel ezelőtt szabadalmaztatta édesapja tortareceptjét, mely azóta a bécsi kávéházak legkedveltebb desszertjévé vált. Chris Geiser osztrák cukrászmester most újraértelmezve a receptet elkészítette annak tej- és tojásmentesen változatát, s rögtön a világ legnagyobb méretében. Geiser szerint a növényi eredetű tejből és tojáspótlóból készült sütemény ugyanolyan finom, mint az eredeti. Véleményén mindazok a lelkes vegánok is osztoztak, akik június 7–én sorban álltak az ünnepélyes tortaszeletelésnél.

A híres Sacher torta

Más vegánok és nem vegán ételallergiások is szoktak süteményt készíteni hasonló módon. A növényi eredetű tejet lehet rizsből, zabból és szójából is készíteni. A tojás pótlására leggyakrabban burgonya vagy kukoricaétkezési keményítőt, szójakivonatot, banán vagy alma pürét, tápiókát, illetve vízzel felfőzött őrölt lenmagot szokás használni. Utóbbi állaga kifejezetten a kocsonyás tojásfehérjére hasonlít.

A bécsi cukrászmester receptjét nem ismerjük, de az biztos tortájával elérte célját. Felhívta a figyelmet arra, hogy lehet vegán alapanyagokból is különlegeset alkotni. A csúcstartó méretűnek nyilvánított Sacher torta jó bizonyíték arra, hogy a tojás és a tej sem a sütés, sem pedig az íz szempontjából nem nélkülözhetetlen hozzávalója a bécsiek kultikus desszertjének. S bár a méret gigantikus volt, rövid időn belül egy falat sem maradt belőle.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.