Világrekord mézeskalács város

A mű és alkotója

Egy bronxi séf megalkotta a világ legnagyobb ehető mézeskalács városát, ami 1,5 tonnát nyom és közel 28 négyzetméteren terül el. Nem csoda, hogy a mézédes építmény komplexum Guinness-rekord lett.

A hatalmas karácsonyi kompozícióhoz több mint 180 kg cukorkát és 220 kg mézeskalács tésztát, no meg ezer kilónyi cukormázat használt fel Jon Lovitch bronxi séf. Ennyi hozzávalóból 164 épületet tudott összeállítani hosszú hónapok alatt az otthonában, az egyik hálószobában. Mivel az ő gigakreációjának minden egyes darabja ehető, igazi világrekordnak számít, hiszen elődjébe, a Texas-ban készített mézeskalács házba bizony beletört volna a fogunk, mert tartószerkezetét fából építették meg.

Ehető világrekord

A mézeskalács mániás konyhafőnök mert nagyot álmodni, hiszen műve annyit nyom, mint egy méretes víziló, és akkora területet foglal el, mint egy kétbeállásos garázs. A 37 éves alkotó az elmúlt évben minden szabadidejében a városka épületeivel bíbelődött: megépítette a lakóházakat, egy korcsolyapályát, egy tűzoltóságot és egy vasúti pályaudvart. A hatalmasra nőtt mézeskalács város igazi kalóriabomba, több mint 950 ezer kcal lakozik csak a tésztában és további egymillió a többi alkotórészben.

Jon a részletekre is sokat ad

Az alkotó nem más, mint a New York-i Brooklyn-hídnál található Marriott szálló konyhafőnöke, aki munka mellett, szabadidejében építette meg a cukormázba burkolt városkát. Mivel az otthonában készítette el művét, a helyi szupermarketekben szerezte be a hozzávalókat, ipari mennyiségű lisztet, kristálycukrot és cukorkát vásárolt minden alkalommal. A mézeskalács sütésnek mindig éjfél után állt neki, amikor a felesége már aludt. Az asszony kimondottan örült hobbijának, mert ez jóval ártalmatlanabb, mintha szerencsejátékozni vagy inni járt volna a kocsmába.

A díszítés is lényeges

A furcsa hobbi egy tinédzserkori „traumának” köszönhető, amikor is egy mézeskalács versenyt nem ő nyert meg. Azóta mindig szebb és nagyobb mézeskalács kompozíciókra törekszik, sikert sikerre halmoz. A Guinness-rekord szép trófea, ezzel biztosan elégedett. De ha már belelendült a mézeskalács sütésbe, nem állt meg egy alkotásnál, a Marriott hotelbe is készített egy háromszintes, 75 elemből álló építményt. Queens-ben a monumentális rekorder város január 12-éig látható, amikor is lebontásra kerül, pontosabban a látogatók darabjaira szedhetik, és emlékbe hazavihetik magukkal mézédes szerzeményeiket.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.