Vacsoraest Gourmet Guides módra

Japán konyha a sushin túl

A japán konyhát sokan a sushival azonosítják, ám a távol-keleti sziget lakói ennél jóval fantáziadúsabbak. Igaz, hogy a hal központi szerepet foglal el gasztronómiájukban, azért más érdekes ínycsiklandó fogás is színesíti napi menüjüket. Ezekbe a rejtelmekbe szerettük volna beavatni vendégeinket, akiket egy tradicionális japán vacsorára invitáltunk június 22-én a Fuji étterembe.

Kotóművész

Nekünk, a Gourmet Guides-nak első küldetése volt ez a nyáresti japán vacsora, ahol egy hangulatos tatami szobában szerettük volna a vendégekkel megismertetni a japán gasztronómiát és a kultúrát. Utóbbit minden rendezvényünkön fontosnak tartjuk, hiszen nálunk a desszert a kultúra, ahogy ez a mottónkban is áll. Gasztro idegenvezetőként a japán konyha bemutatásával nem volt nehéz dolgunk, hiszen egy nagyon színes, változatos és érdekes világról van szó. Az ízek magukért beszéltek, minden plusz információt pedig tőlünk kaptak meg a vendégek.

A vacsoraest a slow food jegyében zajlott, három és fél órán keresztül tartott a program. Nemcsak azért, mert 13 fogáson kellett „keresztülrágniuk” magukat a vendégeknek, hanem azért is, mert mindig történt valami érdekes: sushi bemutató, koto (tradicionális japán pengetős hangszer) zene, sztorizás az ételekről, alapanyagokról, tombola japán ajándékokért. A sushi elkészítése sok mindenkit izgat manapság, hiszen nagy divat sushizni. A XVII. századi Edóban (mai Tokió) született meg ez a falatka, aminek állandó alapanyaga az enyhén ecetes rizs, a tekercseknél (maki) az algalap (nori), az étel lelke pedig a kiváló minőségű nyers hal, de a zöldséges változat is népszerű. A japán konyha fontos alapanyaga még a szezámmag, aminek olaját is előszeretettel használják. A szezámos spárga, mint előétel is ezt bizonyította. A szilvaboros koccintás után jólesett nekivágni a 13 fogásnak.

A sushi, mint a nagy favorit, természetesen a mi vacsoraestünkön is szerepelt a menüsorban, de nem ő volt a főszereplő, hiszen ennyi étel között akadt vetélytársa bőven. Bár a sushik között is volt különleges, aminek grillezett királyrák és nem nyers hal volt a közepén, mégis más fogásokat emelnék inkább ki. Nekem két kedvencem is volt, az egyik a jaki tori (sült csirkehús bambuszrúdon, zöldségágyon), a másik pedig a tempura sitake gombás, királyrákos és padlizsános változata. (A tempura olyan tészta, ami hideg vízzel, finomliszttel, tojással, sütőporral, keményítővel és fűszerekkel készül, ez a burka a finom falatoknak.)

Előétel

Engem a japán konyhában leginkább a különleges alapanyagok fogtak meg. Például a gari (felszeletelt gyömbér), ami sushizásnál két funkciót is ellát: fertőtleníti a szájüreget és semlegesíti az ízlelőbimbókat. A wasabit azt hiszem, hogy az igazi gourmet-knak nem kell bemutatnom. A japán vízitorma rettentő csípős, de szójaszószba keverve isteni mártogatós készíthető belőle. A sorból a teriyaki szószt se hagyjuk ki, amelyet egy tradicionális japán itallal, a szakéval (japán rizsborral) ízesítenek. A tofu (szójabab sajt) szintén ismerős sokak számára, ahogyan maga a szójabab is. A híres miso leves erjesztett szójababból készül és nagyon tradicionális, ugyanakkor igencsak megosztó étel: valaki lábvízként definiálta, másoknak tetszett különleges ízvilága. Az udon tésztaleves mindenesetre nagyobb sikert aratott. A záróakkord a zöld tea és a gesztenyés puding volt. Mivel a japánok desszert gyanánt leginkább gyümölcsöt esznek, sütihegyekre nem is számítottunk.

A 21 éve működő Fuji étterem falai között tehát igazi gasztrotúrán vehettünk részt, ahol a „komótos evés” érdekes beszélgetésekre, ismerkedésekre és egy jó hangulatú estére adott lehetőséget. Tradicionális ízekben lehetett részünk, hiszen a Fuji nem fúziós étterem. Mind a 200 féle étel eredeti japán recept alapján készül, 7-8 féle szaké közül választhatunk, ha valami japán apritif-vel akarnánk leöblíteni a finom falatokat. Itt tatami szobákban is elkölthetjük a vacsoránkat, ami külön élmény.

Legközelebb szeptember 21-én, pénteken este lesz Gourmet Guides japán vacsoraest, ahol őszi menüsort kóstolhat végig az, aki velünk tart.

Jelentkezni az office@gourmetguides.hu e-mail címen lehet szeptember 19-én délig. Vacsora lemondást is csak eddig tudunk elfogadni.

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.