Vacsora sörökkel és emberes étkekkel

Előétel válogatás

A cseh kiskocsmák hangulatát idéztük meg sörvacsoránkon február végén, ahol természetesen folyékony kenyérből sem volt hiány. A gulyás, csülök és knédli hármasa kötelező elem volt, ahogyan a cseh sörutazás szóban és gyakorlatban egyaránt.

A Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház hangulata és ízei már a teszteléskor elnyerték a tetszésünket. Habár hölgy nem jár kocsmába, mi mégis bemerészkedtünk ide, hiszen nem egy talponállót látogattunk meg, hanem a cseh sörök avatatlan szentélyét. Imát azért nem mormoltunk el a Becherovkák és sörök felett, fogadalmat azonban tettünk: „Mindenképpen elhozzuk ide Ínyenc Barátainkat, Kedves Vendégeinket!”

Ígéretünket be is váltottuk, az étterem különtermében megtartottuk cseh sörvacsoránkat. A programon nem sokat kellett törnünk a fejünket, hiszen az étterem tulajdonosa, Martin Imre szakavatott sörissza, és talán nem meglepő, hogy barátai körében is igen sok a sörkedvelő, sörértő. Neki köszönhetően ellátogatott vacsoránkra és szórakoztatott minket egy hamisítatlan cseh szakácskönyv kiadója, Kovács Gábor, no meg Svejk, a katona sem hiányozhatott az illusztris társaságból.

Svejk sztori közben

Svejket Polgár László „alakította”, olyannyira hitelesen, hogy mindenkinek az volt az érzése, valóban a híres katona van ott a köreinkben személyesen. Már az ajtóban köszöntötte vendégeinket, majd könnyed, korhű történeteket mesélt, olvasott fel. Kovács Gábor, a Maláta magazin egykori főszerkesztője pedig csak sztorizott és csak sztorizott a sörökről, árad belőle a szó, erőt pedig mindig egy újabb korsó jófajta sörből merített. Martin Imrét sem kellett félteni, hiszen ő a szavak embere, humorával és vendégszeretetével mindenkit lenyűgözött.

Még a vendégek között is szakértő bújt meg, Ogre, azaz Marosvári László személyében. Sörimádatának köszönhetően Magyarország elismert „sörtudósai” között tarthatjuk őt számon, még sört is elneveztek róla. A minket ért információáradatban nekünk nem más volt dolgunk, mint magunkba szívni a tudást, a jó sört és megízlelni a finomabbnál-finomabb, tartalmasabbnál-tartalmasabb cseh remekeket, ételeket. Szerencsénkre töménytelen mennyiségben érkezett mindenből az asztalokra, a sörsor tökéletesen illeszkedett a menühöz.

Morva “Veréb” káposztafészekben

Ha már a menünél tartunk, megosztanánk veletek a minket ért ízélményeket. Előétel válogatásként négyféle hidegkonyhai fogást kóstolhattunk meg, és bár mindegyik nagyon ízletes volt, bennem mély nyomot a marinált camembert és a cseh disznósajt hagyott. Utóbbiban nincsen pirospaprika, ám ez mit sem von le az értékéből. A krumplileves sok-sok erdei gombával, tejszínnel és kaporral főételként is megállta volna a helyét, bár mi előételnek kaptuk. A „Best of” főétel válogatásból nagyon fogamra való volt a sörgulyás knédlivel és a csülök uborkával, tormával.

A tányérra és a poharunkba varázsolt cseh remekek szerintünk mindenki estéjét bearanyozták, és a hangulatot elnézve vendégeink nem csak a finom falatok miatt távoztak elégedetten. Reméljük, hogy még sok ilyen tökéletes ízkalandban lesz részünk veletek közösen!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.