Többről szól, mint hamburgerről és fánkról!

Az amerikai konyha és a gyorséttermek kínálata között sokan tesznek egyenlőségjelet, pedig nem kellene. A tengerentúli gasztronómia is tud maradandó élményeket okozni, finom saláták, még finomabb barbecue fogások és isteni desszertek formájában. Amerikai vacsoránkon megtapasztaltuk, hogy jóval többről van szó, mint hamburgerről és fánkról.

Amerikai saláta csirkével és kék sajttal

Hol lehetne színesebb a kínálat, mint a piactéren? A Brooklyn szórakozóhely The Market nevű étterme adott teret és finom falatokat amerikai vacsoránkhoz, ahol sikeresen megdőlt minden tévhit, kikristályosodott a nagy amerikai valóság. New York legnépesebb kerületéről elnevezett, volt trafóházból kialakított „hodály gyomrában” laza környezetben ehettük végig hatfogásos menünket. Brooklyn igazi olvasztótégely, rengeteg nációval és még több ízletes étellel. A számtalan hatás jót tett az amerikai konyhának, változatosságból nincsen hiány. Mi a barbecue irányzatot vizsgáltuk meg egy kicsit tüzetesebben, mert a füstös ízvilág izgatott mindet rendesen.

Évekkel ezelőtt jártam Amerikában, láttam a keleti és a nyugati partot, ráadásul belecsöppentem a közepébe is, Denver, az egykori aranyásók alapította város is terítékre került. Maradandó kulináris élményem ugyan nem volt, ennek ellenére kellemes volt a benyomásom a hatalmas országról. Igaz, a bbq ételek kimaradtak, lehet, hogy ez volt a baj. Nemes Nóri barátunk életéből viszont nem, aki velem ellentétben nem csak látogatóban járt az USA-ban, de ott élt és alkotott, főleg a konyhában kísérletezett a helyi ételek elkészítésével. Úgy gondolta, hogy tapasztalatait a magyar háziasszonyokkal is megosztja, hátha kedvet kapnak valami amerikait készíteni a családnak vacsorára. Így született meg a könyve, Az én amerikai konyhám – 307 Frederick street címmel.

A híres wagyu marha!

Nóri vendégünkként sok érdekességet mesélt az amerikai ételekről, amelyeket ő eredetiben kóstolt, mi a Brklyn tálalásában, ám elmondása és elégedett mosolya alapján nyugodtan leszögezhetjük, hogy az ízek nagyon hajaztak az eredetire. Egy finom lime, málna és vodka mixet követően jött a híres-neves Cobb saláta. Az összetevőkről a következő mondat árul el sokat: EAT COBB! Jelentése: Egg, Avocado, Tomato, Chicken, Onion, Bacon és Blue cheese. Milyen egyszerű! Valóban nem egy bonyolult ételről van szó, aminek nagyszerűsége abban rejlik, hogy minden mindennel remekül összepasszol. Ha már Amerika, akkor a mexikói konyha hatásáról sem szabad megfeledkeznünk! A kukoricakrémleves sajtos empanadával (sajttal töltött tésztabatyuval) közép-amerikai finomság, isteni, csak ajánlani tudjuk.

A két főétel külön passzust érdemel, hiszen ők voltak a zászlóshajók a menüben. A pulled pork, magyarul tépett disznó tipikus barbecue étel, órákon keresztül füstölik, egészen addig, míg a hús teljesen porhanyós nem lesz. Ekkor szálaira tépkedik, majd ezzel töltik meg a szendvicset. Mellé szinte kívánkozik a hagymakarika és a coleslaw. Utóbbi, az amerikai káposztasaláta sárgarépás, hagymás és ecetes, behízelgő és ellenállhatatlan. A wagyu marha mostanában nagyon trendi, mert ennek a japán marhafajtának a húsa a legzsengébb és legízesebb mind közül. Mi szegyet kaptunk, picit rózsaszínen, ahogyan kell, krémes és lágy, sült zellerrel és mustáros krumplipürével több volt, mint csodás. Ha ilyen a BBQ élmény, akkor sokszor szeretnék benne részesülni.

A fánk sem hiányozhatott!

A desszert a nagy klasszikus, a fánk volt, amire vendégeink legnagyobb örömére nagy hatással volt az éppen most tomboló eperszezon. Az epermártással körített mini fánkokkal mindenki elégedett volt. És bár volt hamburger és fánk is a repertoárban, mégis azt gondoljuk, hogy sikerült számtalan tévhitet eloszlatnunk az amerikai konyhával kapcsolatban. Még egyszer köszönjük Nemes Nórinak, hogy aktívan részt vett ebben az ízkalandunkban, és örülünk, hogy New York színes konyhájába is bekukkanthattunk!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.