Tipikus kubai ételek: feketebab, rák és malanga

Egészséges karibi finomságok – 2. rész

A feketebab a kubaiak egyik kedvenc étele, ahogyan a tenger gyümölcsei is. A rákot különösen kedvelik,  mert számtalan könnyű és finom fogás készíthető belőle. Kubában burgonya helyett malangát esznek, ebből készítenek lisztet is. Míg a rák diétás finomság, addig a malangáról ez nem mondható el.

Feketebab rizzsel, ahogy Kubában szeretik

Feketebab, a proteinbomba

A feketebab a proteinben leggazdagabb növényi eredetű ételek közé tartozik. A növényi proteinek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az elhízás megelőzésében. A kubaiak kedvenc étele rostokban és vitaminokban szintén gazdag. Csökkenti a koleszterinszintet, pozitívan hat a bélrendszerre, székrekedés ellen is ajánlott. Rendszeres fogyasztásával csökken a rák kialakulásának veszélye. Segít helyreállítani az étkezés után hirtelen fellépő vércukorszint-emelkedést, ráadásul bőségesen tartalmaz B1-, B6-vitamint, vasat és magnéziumot.

Rákocskák a tányéron

A zsírfaló hormonokban gazdag rák

Rendkívül egészséges, mivel a halhoz hasonlóan magas a fehérje-, viszont alacsony a zsírtartalma. Több olyan létfontosságú ásványi anyag van benne, melyeket más táplálékból nehéz beszerezni (pl. szelén). Immunrendszer-erősítő,
idegrendszert védő és potencianövelő hatásai miatt kedvelt lakoma. A fogyókúrázók körében is népszerű, mivel hozzájárul a zsírégetéshez a benne lévő pantoténsav segítségével. Energiával tölti fel a szervezetet, ami segíti a zsírok lebontását. A magas fehérjetartalom pedig még jobban hozzájárul ehhez a folyamathoz a zsírfaló hormonok termelődése miatt.

Így néz ki a malanga

A malanga jellegzetesen kubai

A kubai konyha jellegzetes eledele, a burgonyához hasonló az állaga. Lisztet őrölnek belőle kenyérhez, sütikhez, palacsintához. De ki is lehet sütni, vagy pürésíteni. Rengeteg jótékony hatása van, egyik közülük, hogy a búzával ellentétben gluténmentes liszt készíthető belőle. Magas a rosttartalma, ami köztudottan megkönnyíti az emésztést, csökkenti a rossz koleszterin szintjét (LDL), így védi a szívünket. Csökkenti a vércukorszintet is, jó szédülés, hányinger és fáradság ellen. A malangában található keményítő nagyon könnyen emészthető, így például reflux ellen is kiváló tápanyag. Magas szénhidráttartalma miatt kiváló energiaforrás, de diétázók csak kis mennyiségben fogyasszák!

A cikk szerzője Pekáry Dorottya, a Gourmet Guides táplálkozási tanácsadója

 

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.