Thai zöld curry csirkével és jázmin rizzsel

Csizmazia László, a Café 57 és a Porcellino Grasso étterem séfje vonzódik a különleges ízekhez, de nem szeret túlzásokba esni. Lehet úgy egy étel egzotikus, hogy közben az ízek teljesen harmóniában vannak. Erre nagyon jó példa ez a thai étel, aminek a receptjét most megosztja velünk.

Hozzávalók 10 személyre:

  • A kihagyhatatlan koriander

    1,4 kg csirkemell

  • 0,4 kg cukkini
  • 0,4 kg padlizsán
  • 0,2 kg cukorborsó
  • 0,2 kg szójacsíra
  • 0,2 l étolaj
  • 0,1 kg zöld curry paszta (ha nem akarunk házilag bíbelődni vele)
  • 0,05 l halszósz
  • Barna cukor ízlés szerint (a csípős ízt lehet vele ellensúlyozni)
  • 5 db lime
  • 0,15 kg koriander
  • 2 l kókusztej
  • 0,8 kg jázmin rizs

Curry paszta összetevői 10 főre:

  • 2 ek koriandermag
  • 4 tk római kömény
  • Lime nélkül mit sem ér!

    2 tk bors

  • 4 tk thai rákpaszta
  • 10 db zöld chili
  • 0,3 kg mogyoróhagyma
  • 0,05 kg galanga
  • 15 gerezd fokhagyma
  • 0,2 kg koriander levél
  • 10 db kaffir lime levél (nem nagyon beszerezhető)
  • 6 szál citromfű (csak a belseje használható)
  • 8 db lime reszelt héja
  • 0,03 kg só
  • 6 cl étolaj

Elkészítés:

A csirkemellet és a zöldségeket 2 x 2 centis kockákra vágjuk. Ha a curry pasztát saját magunk készítjük, akkor az összetevőket megtisztítjuk: chili kimagozva, galanga, fokhagyma, mogyoróhagyma meghámozva. A rákpasztát pedig száraz forró serpenyőben megpirítjuk. Nagyon kellemetlen illata van, de ez természetes.

A séf iszik az egészségünkre

A curry pasztát száraz forró serpenyőben megpirítjuk, kevés olajat öntünk hozzá, majd rátesszük a csirkemell kockákat, nagy lángon átforgatjuk.

Hozzáadjuk a padlizsánt és a cukkinit, a halszósszal sózzuk és felöntjük a kókusztej ¾ részével. Amikor felforrt, barna cukorral, lime levével ízesítjük.

Ha a csirke és a padlizsán megfőtt, hozzáadjuk a cukorborsót és a vágott koriander levelet, és levesszük a tűzről.

A rizst hagyományos módon, kevés étolajon átforrósítjuk, felöntjük a forrásban lévő sós vízzel (1 l). Hozzáöntjük a kókusztej maradékát, fedő alatt készre pároljuk.

Tálalásnál a curry-re szórjuk a szójacsírát és koriander levelet tépkedünk a tetejére. Külön adjuk mellé a rizst és lime cikket.

Jó étvágyat kívánok!

Csizmazia László

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.