Csizmazia László, a Café 57 és a Porcellino Grasso étterem séfje vonzódik a különleges ízekhez, de nem szeret túlzásokba esni. Lehet úgy egy étel egzotikus, hogy közben az ízek teljesen harmóniában vannak. Erre nagyon jó példa ez a thai étel, aminek a receptjét most megosztja velünk.
Hozzávalók 10 személyre:
-
1,4 kg csirkemell
- 0,4 kg cukkini
- 0,4 kg padlizsán
- 0,2 kg cukorborsó
- 0,2 kg szójacsíra
- 0,2 l étolaj
- 0,1 kg zöld curry paszta (ha nem akarunk házilag bíbelődni vele)
- 0,05 l halszósz
- Barna cukor ízlés szerint (a csípős ízt lehet vele ellensúlyozni)
- 5 db lime
- 0,15 kg koriander
- 2 l kókusztej
- 0,8 kg jázmin rizs
Curry paszta összetevői 10 főre:
- 2 ek koriandermag
- 4 tk római kömény
-
2 tk bors
- 4 tk thai rákpaszta
- 10 db zöld chili
- 0,3 kg mogyoróhagyma
- 0,05 kg galanga
- 15 gerezd fokhagyma
- 0,2 kg koriander levél
- 10 db kaffir lime levél (nem nagyon beszerezhető)
- 6 szál citromfű (csak a belseje használható)
- 8 db lime reszelt héja
- 0,03 kg só
- 6 cl étolaj
Elkészítés:
A csirkemellet és a zöldségeket 2 x 2 centis kockákra vágjuk. Ha a curry pasztát saját magunk készítjük, akkor az összetevőket megtisztítjuk: chili kimagozva, galanga, fokhagyma, mogyoróhagyma meghámozva. A rákpasztát pedig száraz forró serpenyőben megpirítjuk. Nagyon kellemetlen illata van, de ez természetes.
A curry pasztát száraz forró serpenyőben megpirítjuk, kevés olajat öntünk hozzá, majd rátesszük a csirkemell kockákat, nagy lángon átforgatjuk.
Hozzáadjuk a padlizsánt és a cukkinit, a halszósszal sózzuk és felöntjük a kókusztej ¾ részével. Amikor felforrt, barna cukorral, lime levével ízesítjük.
Ha a csirke és a padlizsán megfőtt, hozzáadjuk a cukorborsót és a vágott koriander levelet, és levesszük a tűzről.
A rizst hagyományos módon, kevés étolajon átforrósítjuk, felöntjük a forrásban lévő sós vízzel (1 l). Hozzáöntjük a kókusztej maradékát, fedő alatt készre pároljuk.
Tálalásnál a curry-re szórjuk a szójacsírát és koriander levelet tépkedünk a tetejére. Külön adjuk mellé a rizst és lime cikket.
Jó étvágyat kívánok!
Csizmazia László