Tejben sült karaj

A mai receptben szereplő tejben sült (vagy főtt) karaj Emilia Romagna vidékének egyik jellegzetes étele. Általában a zsálya, a szerecsendió és a fokhagyma hármasa határozza meg az ízvilágát, amelyet a tej kerekít ki.

Gasztronómiai szempontból Emilia Romagna régió izgalmas hely, hiszen számos világhírű olasz termék és étel innen származik. Nem is csoda, mert Itália egyik legkedvezőbb adottságú területéről van szó. Van tengerpartja, hegyvidéke, és a rendkívül termékeny Pó-síkság jelentős része is ide tartozik. Például a pármai sonka, a parmezán sajt, a modenai balzsamecet, a mortadella és a lambrusco is innen származik, sőt a híres bolognai spagetti is ide köthető.

A blogger teljes cikkét ITT olvashatod!

Készül a finomság

Hozzávalók (8 adaghoz):

- 1 karaj /kb. 2 kg/
- 1 fej újfokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma, zsálya, olívaolaj a pácoláshoz
- 1 fej újfokhagyma
- 1 vöröshagyma
- sok zsálya
- 1 szerecsendió
- vaj, olívaolaj
- 1 l tej
- 1 púpos evőkanál liszt

1. A húst leválasztom a csontjáról, spárgával megkötözöm, hogy sütéskor megtartsa a formáját. A fokhagymát, vöröshagymát és a zsályát összeaprítom, meghempergetem benne a húst, miközben meglocsolom olívaolajjal és egy napra a hűtőbe teszem. Alkalomadtán, amikor eszembe jut, megforgatom.

2. Forrós serpenyőben kevés olívaolajon körbepirítom a húst, közben sózom, borsozom, majd a fennmaradó zsiradékon a felaprított hagymaféléket. A tejet megforralom, belereszelem a szerecsendiót. Egy kacsasütő edény (vagy más, ami épp csak nagyobb a húsnál) aljára szórom a zsályaleveleket, a megpirított hagymát, ráteszem a húst, és felöntöm a forró tejjel. 120 fokos sütőbe teszem, és addig sütöm, amíg a maghőmérséklete el nem éri a 65-66 fokot (kb. 3 óra). Félidőben megfordítom a karajt.

3. Amikor elkészül, a húst külön teszem. A kacsasütő tartalmát átszedem egy vastag falú lábasba, és kb. 10 perc alatt beforralom, majd botmixerrel leturmixolom. Egy másik edényben 4-5 deka vajat olvasztok, egészen habzásig. Beleszórok egy púpos evőkanálnyi lisztet, eldolgozom, és hozzáöntöm a mártást. Újraforralom, és egy rövid ideig még rotyogtatom, hogy kimenjen a liszt íze.

Jó étvágyat!

Hozzászólás Facebookkal

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.